Неизбежно правя аналог с личната си драма четейки за случая

...
Неизбежно правя аналог с личната си драма четейки за случая
Коментари Харесай

Глас народен: Системата ни сама ражда убийци

Неизбежно върша аналог с персоналната си драма четейки за случая на простреляния от 21-годишен наркоман служител на реда Георги Йовчев и последвалия апел на Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи към Министерство на здравеопазването за взимане на по-сериозни и крути ограничения с сходен вид хора.
Да, в България хората със зависимости и психологични болести са оставени на произвола на ориста. Трагедията на нас техните близки е също толкоз огромна.

В съответния случай медиите тиражират, че въпросният млад мъж е психологично болен. Кога го откриха? По-вероятно е да е със зависимости, написа, че взимал опиати. Следва да се прави разлика сред двете категории. Законът, обаче, я прави много изрично и когато лицето е със взаимозависимост, в правосъдната зала ти споделят прибирай си го и се оправяй самичък. Моят брат е със зависимости от 10 години; изпочупи всичко, което можеше да се счупи, последно счупи и ръката на майка ни, изнудва и шантажира за пари, които не можем да изкараме, бие и тормози и освен нас; от дълго време пострадали са неговите и моите съседи. За последната една година с майка ми сме завели 6 производства, само че експанзията и действията му остават безнаказани. Вместо схващане в правосъдната зала, получих надменно отношение от съдията на първа инстанция по молбата ми за издаване на ограничаваща заповед. Съдът не приема многото доказателства за злодеянията на брат ми, в това число видеозаписи от камерата пред входната врата на блока. Изтощих се, а моментът с отчаянието от дълго време го минах. И по този начин до ден днешен… живеем в непрекъснат боязън, че ще ни нарани, осакати и даже убие. Заплашва със заливане с киселина. „ Евтино “ злочинство и в същото време слабонаказуемо, както демонстрира практиката.

Бих се обзаложила, че броят на убийците със зависимости е доста по-голям от този на убийците с душевен болести. Логиката ми е, абстиненцията води до мултиплициране на експанзията. Такъв бе и килърът на красивата Виола, такива са доста други убийци и евентуални бъдещи такива. Законът е слаб, той напряко липсва за този тип незаконно държание, а законодателната система нехае.
Чули ли сте за правния диалект ‚стокинг‘ (stalking)? Знаете ли, че в цивилизованите страни за систематичен тормоз, даже при обсесия, изразена посредством настоятелни телефонни позвънявания законът планува ефикасна присъда?! Само за един ден на 3.09.2018 година имам 101 позвънявания от брат ми…

По въпроса за втората категория хора- психичноболните, нещата са също трагични. Държавата не просто е не запомнила за тях, а в никакъв случай не се е сещала. В България хората, страдащи от душевен болести са подложени на систематична дискриминация, а изискванията в доста домове за обществена помощ са безчовечен и унизителни. И това не го споделям аз, а отчетите на „ Аменсти интернешънъл “. Без съществуването на профилирани медицински центрове (не ми говорете за Курило! Виждали ли сте какъв зверилник е там?), оставени на цялостен произвол, те агонизират, само че агонизират и техните близки. Една немалка част от болните скитат насляпо из Европата. Един ден са в Берлин, на идващия в Рим. В един миг околните им се сещат, че липсват от прилежащата стая и звънят по посолствата. Трагедия! А в това време, зли хора може да се възползват от тях или за полова употреба, или склоняване към милостиня. Обяснете ми за какво човек с душевен отклонения, издирен и спретнат от чужбина при околните си след редица премеждия, избира след къс престой в България още веднъж да се върне на улицата в същата тази чужбина? Ще Ви кажа моята версия: тъй като локалното население там поставя грижи за него и го третира като равноправно човешко същество; предлага му се болнично легло, облекла и топла чорба, а положителната дума постоянно върви в комплект, тъй като хората са възпитани и положителни християни.

Какво желая да кажа: че системата сама ражда убийци, че Министерството на здравеопазването съществува единствено поради това, че би трябвало да има такова министерство, че даже няма указател на пациентите, че психиатрите в държавните психодиспансери са лицемерни непрофесионалисти, които единствено гледат по какъв начин да се отърват и бързат да ударят печат ‚вменяем‘.

В случая с ранения служител на реда Георги Йовчев съм щастлива, че той ще се възвърне! Ползвам мотива особено да благодаря на всички чиновници на 7мо РПУ, които постоянно са реагирали бързо и съответно на моите проблеми. Вършат това, което е в техните пълномощия и освен това с схващане. После, обаче, съдът и прокуратурата оплескват работата и обричат хората… някои на гибел!

Ирина Попова, пострадала
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР