Неизбежно навлизаме в ерата на мрежите, измервана в петабитове в

...
Коментари Харесай

Глобалният интернет достигна 997 терабита в секунда


Неизбежно навлизаме в ерата на мрежите, измервана в петабитове в секунда (снимка: CC0 Public Domain)

Мрежовата промишленост продължава да се завръща към „ естественото “ след удара, генериран от пандемията през 2020 година, само че нови данни демонстрират, че тя е на път да направи огромна смяна.

Според изследване на световната консултантска компания TeleGeography, световният интернет потенциал се е повишил с 28% през 2022 година Това отбелязва смесен годишен ритъм на напредък от 29% за последните четири години. Сега преносът на данни в интернет възлиза на 997 Tbps (терабита в секунда).

Последните данни от Global Internet Geography демонстрират, че макар този по-бавен ритъм на напредък, световната интернет честотна лента съвсем се е утроила от 2018 година Неизбежно навлизаме в ерата на мрежите, измервана в петабитове в секунда (Pbps).

Проучването разкри също, че растежът на интернационалната интернет съгласуваност и интернет трафик остават релативно равномерни. Установено е, че междинният и пиковият интернационален интернет трафик са се нараснали със скорост от 30% сред 2018 година и 2022 година
още по темата
TeleGeography добави, че след скока на трафика поради Covid-19 през 2020 година, световното завръщане към „ по-традиционни “ модели на потребление значи спад в междинните и пиковите равнища на потребление.

Глобалните междинни и пикови равнища на потребление са всъщност непроменени по отношение на тези, изчислени през 2021 година, възлизащи на 26% и 45% надлежно през 2021 година и 2022 година По отношение на ценообразуването, прекосяването на доставчиците към най-вече 100Gbps интернет мрежи продължава да понижава междинна цена за транспорт на трафик.

В седем огромни световни централни града цените на 10 Gigabit Ethernet (10 GbE) са спаднали с 16% на годишна база от второто тримесечие на 2019 година до второто тримесечие на 2022 година, до момента в който цените на 100 Gigabit Ethernet (100 GbE) са намалели с 25%.

Африка е мястото с най-бърз напредък на интернационалната интернет съгласуваност, със междинен годишен ритъм от 44% сред 2018 година и 2022 година Азия в този момент се намира зад Африка, нараствайки с 35% през същия интервал.

„ След бурната 2020 година – със скоковете на размера и измененията в моделите на интернет трафик, провокирани от пандемията, в този момент мрежовите оператори се завръщат към прибавяне на честотна лента и инженеринг на трафика си по по-премерен метод “, заключи старшият управител по проучвания в TeleGeography Пол Бродски.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР