Нехуманното отношение към безпризорните кучета и котки отново излезе на

...
Нехуманното отношение към безпризорните кучета и котки отново излезе на
Коментари Харесай

Как Русия решава проблема с бездомните кучета

Нехуманното отношение към безпризорните кучета и котки още веднъж излезе на дневен ред в навечерието на Световното състезание по футбол в Русия. Независимо от това, че в Русия евтаназията на животни е неразрешена, тя постоянно се оказа единственият употребен способ за контролиране на числеността на скитащите животни в доста райони на страната. По думите на доста бранители на животните, обособени представители на властта и фармацевтични компании са даже заинтригувани от тази процедура.

Защо проблемите се изостриха таман в този момент?

В навечерието на Световното състезание по футбол на уеб страницата за публичните поръчки се появиха предложения за „ хващане и кастриране ", само че и за „ хващане и умъртвяване " на безпризорни кучета и котки. Зам.-председателката на групата за надзор на числеността на безпризорните животни към градската администрация на Москва Елена Иванова-Верховская твърди, че такава процедура е имало и преди, само че с наближаването на Световното състезание по футбол е „ набрала нова скорост “. Работата е в това, че от 11-те града, където ще се играят срещите по футбол, приюти за бездомни животни има единствено в Москва, Санкт Петербург и Нижни Новгород. В момента се построява подслон и в Калининград. В множеството градове числеността на безпризорните животни се контролира основно по две стратегии - за „ хващане и заличаване “ или за „ хващане, кастриране, имунизиране и стартиране на независимост “.

„ Властите дадоха обещание да изградят краткотрайни приюти за интервала на Световното състезание. Кучетата ще бъдат залавяни, настанявани и кастрирани, а след завършването на Световното състезание - ще бъдат пускани на независимост. Разговорите за това решение бяха извършени преди два-три месеца. Не е допустимо обаче този десетилетен проблем да бъде решен за толкоз малко време. Разбира се, няма да успеем да спасим всички животни “, споделя Елена Иванова-Верховская.

Съществуванетона приюти не е избавление

В Москва има 13 публични приюта за безпризорни животни. А програмата за кастриране и имунизиране е прекъсната през 2008 година. Оттогава насам безпризорните животни се събират и настаняват в публичните приюти. Един път в годината се дава социална поръчка за улавянето на избран брой животни. „ В приютите се води доклад на животните, само че местата са лимитирани и всички приюти са пренаселени “, споделя Елена Иванова-Верховская. По нейните думи, никой не следи за спазването на капацитетните благоприятни условия на приютите, нито пък съществува обединен надзорен орган. Държавата отпуска много пари за улавянето на безпризорните животни. През тази година управляващите са отпуснали 900 милиона рубли. Условията в приютите обаче се утежняват непрестанно. Според Елена Иванова-Верховская, ситуацията може да се усъвършенства посредством възобновяване на програмата за кастриране, имунизиране и стартиране на независимост. Тя обаче не има вяра, че това ще стане.

Не бива да бъдат пускани на независимост?

Програмата за хващане и по-сетнешно стартиране на животните на независимост, която бранителите на животните считат за най-хуманна, е на път да бъде спряна. През 2016 година Върховният съд взе решение за прекъсване на програмата в Ростов на Дон с аргумента, че пуснатите на независимост животни нарушават правото на „ удобна околна среда ". „ нищо чудно да анулират програмата и в Санкт Петербург, Нижни Новгород и другаде. Оказва се, че улавянето и настаняването в приюти е позволено, само че не и стартирането на животните на независимост. Затова ги избиват под разнообразни предлози. За да спазят закона, управляващите най-често афишират безпризорните кучета за заболели от бяс или за прекомерно нападателни “, споделя Елена Иванова-Верховская.

Градската администрация организира търг или напряко подписва контракт с някаква организация за хващане на безпризорни животни. Част от тях отиват в приютите, а останалата част – за която няма място там – бива убивана. Активистката Виктория Павленко споделя за случай на нечувана свирепост от региона на Подмосковието. „ За да се пестят приспивателни средства, изгаряха кучетата живи “, споделя тя в диалог с Дъждовни води. Според нея, доста постоянно търговете се печелят от недобросъвестни компании. „ И кучетата биват умъртвявани още по време на превоза ", прибавя тя.

Какво би трябвало да се направи?

Защитниците на животните считат, че би трябвало да бъде гласуван обединен закон „ за отговорно отношение към животните ". Подобен законопроект беше признат на първо четен. Приемането му на второ и трето четене обаче се отсрочва непрекъснато. „ От неналичието на законодателна база печелят компаниите, занимаващи се с улавянето на безпризорни животни, както и служителите от градските управи, тъй като убийството на скитащите животни е най-корупционната и неефективна процедура в света “, споделя Елена Иванова-Верховская. Според нея, от тази процедура печелят и някои фармацевтични компании. И най-много тези, които търгуват с лекарства за умъртвяване на животни. Миналата есен бранителите на животните оповестиха безсрочна гладна стачка пред Народното събрание, настоявайки за бързото приемане на закона „ за отговорно отношение към животните “. До този миг Народното събрание не е реагирал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР