Нехайното отношение към армията подкопава държавността, заяви президентът Румен Радев

...
Нехайното отношение към армията подкопава държавността, заяви президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев: Нехайното отношение към армията подкопава държавността

Нехайното отношение към армията подкопава държавността, съобщи президентът Румен Радев по време на словото си на военния церемониал във връзка Деня на храбростта и празник на Българската войска. В началото президентът Румен Радев поздрави военнослужещите на площада.

„ Точно век ни дели от края на Първата международна война, последва я Втората – още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от претърпяното ще предотврати нови кръвопролития, само че те са факт по периферията на Европа и даже по улиците на Стария континент. В свят, в който персоналният нарцисизъм се постанова като светоглед, националните егоизми закономерно се възстановяват, а това ще рече нови опасности, конфликти и спорове “, сподели президентът и продължи: „ В този свят армията възстановява ролята си на активен поръчител на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия съкрушен с история район. На съседите си гледаме като на другари. Днес на жълтите павета приветстваме марша на нашите братя македонци. Българите би трябвало да осъзнаят, че свободата и суверенитетът не се подсигуряват с думи и заявления, а се обезпечават с задоволително мощ и героизъм. Нехайното отношение към армията подкопава държавността. В предишното героизмът на българския боец постоянно е плащал цената на политическата изгода и непредвидливост. Затова наложително би трябвало да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България ".

България е била мощна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, акцентира още президентът и добави: „ Днес моралната рецесия е реалност. Храбростта не се демонстрира единствено на бойното поле. Днес би трябвало да преоткриваме всекидневната смелост на достойния човек. Храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да въставаме против несправедливостта, храбростта на достойния жител, който се бори с беззаконието и произвола. Затова признателност към храбрите. Свободата на всяко общество се крепи на върха на тяхното копие. Да живее България!.

На площад „ Александър I Батемберг “ ротите извършиха националния химн и се чуха 20 артилерийски топовни салюта. Тази година парадът е по-тържествен от различен път, тъй като се навършват 140 години от основаването на армията ни.

На военния церемониал с изключение на представителните блокове на въоръжените сили беше показана и военна техника на въоръжените сили на България. Пред феновете на парада минаха танковете Т-72, бронетранспортьори, зенитно-ракетния комплекс „ Оса “, пускови установки и зенитно-ракетен комплекс C-300. Военно-въздушните сили демонстрираха вертолетите Ми-17, един от които носеше националния байрак, както и вертолетите Ми-24 и „ Кугър “, военно-транспортния аероплан „ Спартан “, образователните самолети „ Пилатус “ и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

За първи път задгранична военна част взе присъединяване на парада на 6 май - рота от армията на Македония. Командирът на ротата подполковник Боро Латкоски честити празника на българските представители на въоръжените сили на България.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов сподели, че присъединяване на ротата е знак за партньорство и съюзничество.

„ В знак на положителните връзки и вероятностите пред Македония като предстоящ член НАТО, ние в символ на благосклонност, в символ на осъществяване на този контракт, който беше подписан сред двете държавни управления, ги поканихме и те откликнаха “, сподели Каракачанов.

Преди военния церемониал тържествено бяха осветени бойните флагове и знамената-светини пред паметника на Незнайния боец в София. Водосветът се извърши с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. Той бе управляван от Негово Преосвещенство мелнишкият свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод:

" Вдъхни им Господи на силите геройство, героизъм и здравомислие, с цел да изпълнят почтено своя дълг на любов към родните братя ".

На водосвета участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, военният министър Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, народни представители и други публични лица.

В София честванията продължиха с тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред постройката на президентството.

След това българският президент Румен Радев и македонският му сътрудник Георге Иванов ще посетят военното гробище в Ново село в Македония, където ще отдадат респект пред починалите български войни.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев участва на парада на въоръжените сили в София, в който взе участие и внушителен блок на Военноморски сили с представителното знаме на военния ни флот. Специално за БНР той поздрави военните и цивилните чиновници от флота: „ Искам да поздрави с идния празник всички адмирали, офицери, старшини, матроси, курсанти, хора, които носят военноморската униформа, с настъпващия празник, както и всички цивилни чиновници, отдали своя труд, градейки сегашното и бъдещето на Военноморски сили. Като членове на българската войска, с право имат мотив да празнуват този Гергьовден “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР