Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави тази

...
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави тази
Коментари Харесай

Храмов празник на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“


Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави тази година празничните богослужения във връзка зимния храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", оповестиха от пресцентъра на Светия Синод.

Днес, на 23 ноември, когато светата Православна черква празнува паметта на великия княз Александър Невски, той ще отслужи празничната света Литургия, която ще стартира в 9:30 часа. Митрополит Йоан ще съслужи с Негово Преосвещенство Мелнишкия свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод и ръководител на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала.

Българският патриарх Неофит ще вземе молитвено присъединяване в празничното свещенодействие./БГНЕС
 В храм “Св. Александър Невски ” има над 400 мостри на християнското изкуство В храм “Св. Александър Невски ” има над 400 мостри на християнското изкуство / БГНЕС
Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ” е една от най-известните забележителности на София и неин знак. Намира се в центъра на столицата, на едноименния площад, югоизточно от старинната черква “Св. София ”. В непосредственост до храма са ситуирани Народното събрание, Българската академия на науките, Синодалната палата, Паметникът на Незнайния войник, Националната изложба за задгранично изкуство и Софийският университет “Св. Климент Охридски ”. Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ” е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров. Построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско робство през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Затова е храм-паметник.

Посветен е на св. Александър Невски, настойник на съветското войнство през Руско-турската война.

Св. Александър Невски е роден през 1220 година в гр. Новгород. Син е на великия новгородски княз Ярослав Всеволодович. През 1236 година самият Александър става Новгородски княз.

През 1240 година на кръстоносен поход против Новгород потегля многочислена шведска армия. Младият княз Александър разрушава врага и реализира блестяща и избавителна победа. Тази борба дава вечно на княза прозвището Невски. По-късно на мястото на борбата е съграден град Санкт Петербург.

Александър Невски прекомерно млад се отхвърля от княжеската купа, популярност и почести и приема монашество с името Алексий. През 1263 година той умира. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра в Санкт Петербург, а през 1547 година Александър Невски е присъединен към лика на светиите. Паметта му се празнува годишно на 30 август -­ Пренасяне мощите на светеца, и на 23 ноември - неговото успение.

През 1998 година Българската православна черква получава в подарък от Руската православна черква парченце от чудотворните мощи на св. Александър Невски, които през днешния ден са изложени за поклонение в храма.

Основният камък на катедралата “Св. Александър Невски ” е положен на 19 февруари 1882 година Заедно с него в храмовите основи са сложени и два текста: единият е гравиран върху железна плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 година

Първоначалният план е дело на съветския проектант Богомолов, а окончателният -­ на арх. А. Померанцев. Новият план се разграничава от предходния освен огромно, само че и като архитектурна идея. Померанцев претворява креативен концепциите на византийското изкуство, без да го повтаря безусловно. Вътрешното пространство е единно, само че основава илюзията, че е разграничено на четири етажа. Детайлите на фасадата и многочислените арки и фризове са украсени с каменна пластика като дантела.

Те са проектирани с детайли от плетеници, старобългарски претекстове и прочие Изключение вършат единствено дървените входни порти. Отвън се влиза през 11 порти, три от които са обединени в основния вход и водят към притвора. Общата кубатура на постройката е ок. 86 000 куб. м, а застроената повърхност ­- 3170 кв. м.

След дълъг предварителен интервал същинското строителство стартира едвам при започване на XX век. Сградата се строи към 9 години и доближава рекордната за времето си сума от 5 и половина милиона лв.. Най-мащабната от последните строителни интервенции е позлатяването на част от куполите. Строителството е приключено през 1912 година, само че заради експлоадирането на няколко следващи войни освещаването не става на плануванаъа дата (02.08.1912 г.), когато би трябвало да се празнува 25-годишният празник от възцаряването на княз Фердинанд. Тържественият звън на най-голямата храмова камбана оглася София за първи път през 1913 година (след успеха на българските воини при Одрин), а формалното освещаване на храма се прави едвам през 1924 година Тъй като храмът има три престола, освещаването се прави в три следващи дни ­- 12, 13 и 14 септември. Тогава се слага и началото на постоянни богослужения, в които на празници взе участие и огромен разбъркан хор.

На 04.01.1953 година Българската православна черква прогласява храма за Патриаршеска катедрала. Същата година Министерският съвет отпуска 30 млн. лева за ремонт на постройката, наранена от бомбардировките през Втората международна война. Възстановителните работи не престават до 1956 година Реставрирането на мозаичните икони със смалтов материал от Чехия приключва едвам през 1994 година Едновременно с ремонта и реставрацията са осъществени модернизации в отоплителната и електрическата система, основава се и озвучителна уредба в храма.

През 1964 година криптата на храма, предопределена за мавзолей на именити българи, се реконструира в изложбена зала за икони, щампи, графика и приложно изкуство, която се открива през 1965 година В криптата се намира и главният камък на храма.

По своя размер и декорация, по своята архитектура и величественост през днешния ден храм-паметникът “Св. Александър Невски ” съперничи на най-известните монументи от този тип в целия свят. Гледан извън, дължината на храма е 72 м, а ширината ­- 55 м. Височината му е 50,52 м, а покривният мостик -­ 28 м. Над основния корубест вход с три порти се издига камбанарията, която приключва с купол. Той е опрян на три колони, сред които има необятни отвори и през тях се виждат 12-те камбани. Общата им тежест е ок. 25 тона. Най-голямата тежи 11 758 кг, езикът й - 374 кг, диаметърът й е 2,70 м, а височината ­- 2,80 м, втората е­ 6002 кг, а най-малката ­- 10 кг. При хубаво и топло време звънът на огромната камбана се чува на към 30 км от София. Най-големите камбани са украсени с релефни изображения и икони на Господ Иисус Христос, св. Богородица, св. Александър Невски, св. София, св. Кирил и Методий, както и възпоменателни надписи, изпълнени със старобългарска плетеница. На западната фасада по камбанарията е сложена мозаична икона на св. Александър Невски, дело на българския художник Антон Митов.
 Основният камък на катедралата “Св. Александър Невски ” е положен на 19 февруари 1882 година Основният камък на катедралата “Св. Александър Невски ” е положен на 19 февруари 1882 година / БГНЕС
В храм “Св. Александър Невски ” има над 400 мостри на християнското изкуство. Изографисан е с стенописи, изобразяващи Света Троица, подиуми от Стария и Новия Завет, пророци, български и съветски светци.

Днес в храма има 82 кавалетни икони, от които 34 са на централния иконостас и по 17 на двата странични, 11 в преддверието и 3 кивотни. Площта покрита с стенописи е доста огромна -­ единствено сводът на централния транспортен съд е 412 кв. м. Работата по тях е приключена до декември 1913 година Така е завършена монументалната живопис в храма и са изписани общо 247 изображения на светци, апостоли, великомъченици и т. н. В горните елементи на храма е разкрита общата космогонична християнска концепция за началото и края на света, а в по-долните пояси са показани подиуми от Стария и Новия Завет и облици със алегорично значение. На 40 м височина, в централния купол е изобразен Бог Саваот.

Иконостасите, огромният и дребният архиерейски престол, царският престол, амвонът и цялата подова настилка са направени от оникси и мрамори от целия свят. Амвонът е повдигнат на 1,8 м от пода, с катедра от бяло-жълт мрамор от Сиена, поддържащите я колонки са с разнородни алабастрови капители.

Царският престол е направен на повърхност от 13,5 кв. м, като подът е от зелен мрамор, повдигнат на 3 стъпала. От двете страни на стълбището са скулптирани лъвове, като повтаряне на лъвската фигура от амвона. В арката над трите трона е инсталиран мозаичен портрет по план на А. Митов. На него цар Фердинанд и кралица Елеонора са в цялостен растеж, облечени в церемониални одежди и държащи макет на храма. Солеят е повдигнат над пода на храма и е обособен с невисок, богато орнаментиран парапет от бял мрамор с изображения на християнски знаци.

Архиерейският престол се намира сред основния иконостас и царския престол, върху квадрат от зелен мрамор. Тронът е увенчан с четиристранен пирамидален балдахин от бял алабастър.

Хорбалконът се намира на 6,5 м височина до западната стена, на повърхност от 50 кв. м, оградена с парапет. Облицовката на стените и колоните на храма е с височина 2 м и е от отлично направен светлозелен неестествен мрамор, изумителен с естественото си лъчение, артикул на известната берлинска компания "Братя Аксерио". Мозаичните изображения са по план на проф. Антон Митов и са направени в Италия. Централният олтар е отдаден на св. Александър Невски. Иконите на иконостаса са от съветски художници. Северният олтар е отдаден на св. братя Кирил и Методий. Иконите за този иконостас са от български художници, като централните са от Ив. Мърквичка.

Южният олтар е отдаден на св. цар Борис I. Иконите са от български художници - ­ общо 17 икони, както е и в северния олтар. Царските двери на трите иконостаса и дверите на параклиса в притвора са от бронз и позлатени от лицевата им страна.

В храма има общо 18 полилея, 8 полиелейни кандила, свещници и подсвещници, всички те са с двойна позлата. Най-големият полилей е с три обръча, има 136 гнезда за електрически свещи и тежи към 2000 кг. Окачен е на височина 27 метра.

Използването на доста и разнообразни архитектурни форми, на художествено-скулптурни елементи, разнообразието на техниката и материалите не нарушава единството в художественото звучене на ансамбъла, а се реализира органична сплав с огромна стойност за цялата вътрешна декорация и интериор на храма. Изображенията и сцените в храма са самобитна славянска православна антология. Наред с българските светци, великомъченици и мъченици са изографисани и облиците на съветски, сръбски и други славянски царе и светци. Идеята за благодарността към съветския православен народ е доразвита в апотеоз на всеславянското православно единение.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР