Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с

...
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с
Коментари Харесай

Митрополит Николай ще отслужи богослужение за Богородица в Червената църква

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното свещенодействие с молебен канон към Света Богородица в Червената черква в Перущица.Според църковния правилник по време на Богородичния пост, от 1 до 14 август, всяка вечер в храмовете се отслужва молебно последование, в което се изпросва молитвеното покровителство и протекция на Света Богородица.

Богослужението на 11 август ще се извърши под намерено небе в една от най-емблематичните ранносредновековни базилики от V век, носеща името на Божията Майка, пред чудотворната икона на св. Богородица „ Златна ябълка ".

На по-малко от един километър от Перущица се намира неповторимата Червена черква или руините на " Червената църква ", както е наричана от локалното население.



" Червената черква " има забележителна архитектура, строителни особености и се дефинира, дружно с още три сходни християнски постройки - църквата на Богородица, издигната към 400 година в Атина, тази в Охрид от IV век и сходна в Лин, Албания от VI век, като едно от истинските творби на балканска строителна школа прародители издигането на храмови постройки като църквите " Св.Сергий и Вакх " и Св. София в Константинопол през " Златния век " на източната римска империя при император Юстиниян I през първата половина на VI век.

В своя най-пълен архитектурен вид в този от V-VI век алената черква е сграда, увенчана с купол повдигнат върху централната част и с полукръгли ниши към четирите направления на света. Стените са били облицовани с мраморни плочи до два метра височина от пода, който също имал настилка от мрамор. През втория интервал на строителство постройката се отличава с две предверия. През третия интервал към X - XI век се възвръща единствено централната част на постройката. Сградата е изписана със стенна живопис, която е един от забележителните паметности на раннохристиянската храмова живопис на Балканите.Близостта на водоизточници и положителните условия за живот на мястото, където е издигната алената черква дефинират населването на този терен от IV хилядолетие преди новата история.

Първата християнска паметна постройка, издигната на това място е мартирий. В нея се съхраняват мощи на мъченици от Тракия, починали за тържеството на вярата по време на гоненията на християни в Римската империя в края на III и началото на IV век. /

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР