Негово Светейшество Патриарх Неофит прие поканата на семейство Арабаджиеви да

...
Негово Светейшество Патриарх Неофит прие поканата на семейство Арабаджиеви да
Коментари Харесай

Патриархът освети нов храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в кв. Лозенец


Негово Светейшество Патриарх Неофит одобри поканата на семейство Арабаджиеви да освети новия православен храм „ Въздвижение на Светия Кръст Господен “ в квартал Лозенец

На 15 октомври 2017 година новият православен храм „ Въздвижение на Светия Кръст Господен “ в квартал Лозенец отвори порти за десетки мириани. Утриното свещенодействие стартира в 7.30 часа и персонално Негово Светейшество Патриарх Неофит отслужи чинопоследованието дружно с архиереи от Светия Синод. Откриването на новия православен храм е резултат на 19-годишни старания на жители, донори, църковни, общински управляващи и най-много – на помощта на главните донори Ветко и Маринела Арабаджиеви. Около 30 духовници участваха на тържественото освещаване, което беше почетено от кмета на град София Йорданка Фандъкова и кмета на регион Лозенец Любомир Дреков. Сред почетните посетители на утринната литургия бяха посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, заместник-министърът на външните работи Тодор Стоянов, грузинският предприемач Давид Михайлович, който е донор на камбаните на храма, генералният шеф на Българската национална телевизия Константин Каменаров и брачната половинка му Радина Червенова, основният издател на вестник „ 24 часа “ Венелина Гочева, досегашният началник на НИМ проф. Божидар Димитров, продуцентът Джуди Халваджиян, продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов, актрисата Стоянка Мутафова дружно със своята щерка Мария Грубешлиева – Муки, бизнесдамата Ваня Червенкова, Любен Дилов – наследник, депутатът от Движение за права и свободи Камен Костадинов, както и други всемирски лица и поданици на квартал Лозенец.

След литургията беше отслужен молебен по случай рождения ден на Патриарх Неофит. Заедно с архиереите от Светия Синод, българските митрополити и представители на духовната общественост, както и специфичните посетители, се отдръпнаха в зала „ София “ на хотел „ Маринела “, с цел да отпразнуват дружно освещаването на новия храм и 72-я рожден ден на българския патриарх. Домакинът Ветко Арабаджиев насочи своите благодарности и поздравления към всички присъстващи. В знак на почитание, той персонално сервира своя подарък на Негово Светейшество Патриарх Неофит и му целуна ръка.

„ Въздвижение на Светия Кръст Господен “е храмът, който ще събира вярващите и ще им припомня, че кръстът е признакът на християнството. Под егидата на регион Лозенец, църковните настоятелства на храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен " и храм "Преображение Господне ", и на хотел "Маринела " ще се организират регулярни срещи, наречени „ Молитвена закуска за Лозенец “. Веднъж на всеки три месеца, в навечерието на огромни православни християнски празници, в съботен ден ще се събират хора от бизнеса, политиката и духовната общественост на България. На тези срещи ще се разискват поддръжката на външни обществени планове, основаването и реализирането на общи дела, помагането на хора в неравностойно състояние и организирането на православни християнски празници в храма за жителите на квартала.





Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР