Негово Светейшество Българският патриарх Неофит получи днес в дар мощите

...
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит получи днес в дар мощите
Коментари Харесай

Патриарх Неофит прие от папа Франциск мощи на двама светци от стара Сердика

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит получи през днешния ден в подарък мощите на двама светци – Климент, папа Римски, и страдалец Потит. Това стана на публична гала в постройката на Софийска митрополия, оповестиха от пресцентъра на Светия синод.
Мощите са подарък от папа Франциск и бяха донесени и предадени от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.
Патриарх Неофит благодари за скъпия подарък. „ Голяма берекет е за нашата черква, като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети възпитаници, да получим и парченце от светите мощи на всепочитания Климент, папа Римски, създател на Сердикийската черква и неин първи свещеник, които са нравствен мост сред Българската черква и Римската черква, и чието огромно духовно и плодородно деяние към този момент епохи наред съгрява сърцата на българския и италианския нации “, сподели Негово Светейшество.
При предаването на св. мощи апостолическият нунций означи: „ Днес мощите на свети Климент, папа Римски, се връщат дружно с тези на свети Потит по земите, в които са живели двамата светци, по местата, видели мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий “. Според него „ скъпият подарък на мощите е знак за желанието на папата да търси и да се моли за единството на християните и за взаимното почитание, характеризиращо връзките сред Светия трон и Българската патриаршия “.
Негово Светейшество напомни, че това не са първите реликви, които БПЦ получава от Римокатолическата черква. Папа Йоан Павел II (през 2002 г.) и папа Бенедикт XVI (през 2006 г.) подариха на нашата черква частици от мощите на св. Дасий Доростолски, както и на св. Георги Победоносец. „ Свидетелството на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите положителни връзки, които пребъдват и ще не престават в мир, съгласие и взаимно почитание “, съобщи патриархът.
Св. Потит е първият страдалец на Сердика, с чието име са свързани редица чудеса, а св. Климент е първият свещеник на Сердика и Римски папа. Св. Климент е непосредствен съмишленик на св. апли Петър и Павел. Нетленното му тяло е намерено от св. Константин-Кирил Философ в Крим и е било отнесено в гр. Херсон. По-късно св. братя пишат на папата за откритите мощи и са поканени в Рим, където ги придвижват тържествено.
Св. Потит е родом от Сердика и умира страдалчески по времето на имп. Антонин Пий. Погребан е в италианската Пулия, в днешния град Трикарико. Смятан е за първия сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е обвързвано с многочислени чудотворни изцеления.
Получените от папа Франциск мощи на св. Климент и св. мчк Потит ще се съхраняват в старинния столичен храм „ Света Софѝя “. На 24 и 25 март със специфични тържества и лития реликвите ще бъдат пренесени там от постройката на Софийската митрополия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР