Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение за Деня на

...
Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение за Деня на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нашата свобода не ни е дадена даром

Негово Светейшество българският патриарх Неофит насочи послание за Деня на Освобождението на България, оповестиха от Българската патриаршия.

" Обични в Господа братя и сестри, със синовна признателност към Бога и молитвена памет и реверанс пред всички герои на българската независимост означаваме и тази година - в Третия ден на март - празника на Освобождението на свидното ни родно място от вековното иноверно робство. Прекланяме се пред Божия промисъл за православния ни народ и пред величието на подвига на всички тези, които са отдали себе си в жертва за нас и за свободата ни, и свидетелстваме още един път признателността си към тях. Подвигът им и тяхната всеотдайност и през днешния ден ни задължават високо да ценим, свято да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия подарък на свободата, като градим сегашното и бъдещето на страната ни с ясно схващане за отговорността ни пред поколенията, правилно следвайки заветите на преподобния Паисий Хилендарски и на всички колоси на свободния православен български дух ", споделя в обръщението си патриарх Неофит.

Негово Светейшество отбелязва, че единствено преди броени дни отбелязахме 100 и петдесетата годишнина от кончината на Апостола на българската независимост, йеродякон Игнатий - Васил Левски. Паметта ни за него и всички наши предшественици, които отказваха да се помиряват с робската орис, ни напомня за следващ път, че нашата независимост не ни е дадена безплатно, само че е резултат от дългогодишни, целенасочени и саможертвени старания за извоюването на онази независимост и самостоятелност - по едно и също време политическа и духовна, които в хилядолетната си славна, само че и превратна история, народът ни постоянно е ценил като най-висш подарък от Всеподателя и най-скъпо свое притежание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР