Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното

...
Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното
Коментари Харесай

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ)

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално свещенодействие за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “.

Христовото Възкресение е фундаментът на нашата избавителна религия. Върху него се основава нашата светла и от нищо непомрачима вяра. А нашата религия и вяра намират реализирането си и се демонстрират по най-хубавия метод в любовта, на която пръв Христос ни научи „, се споделя в патриаршеското и синодално пасхално обръщение, което бе прочетено от църковния амвон.

Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки успеха над гибелта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молебствия към Всеподателя за всички, чийто живот е бил лишен във война или при друго злополучие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с каузи на състрадание и добротворство, на онази съвършена обич, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението , приканва още посланието.

На богослужението участваха президентът Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева, служебнивт министър председател Гълъб Донев и други. В храма бяха пристигнали и доста вярващи.

 Снимка : Светломир Стоянов, Информационна организация News24sofia.eu

Припомняме, че в събота плодородният огън слезе в църквата „ Възкресение Христово “ в Йерусалим тъкмо в 14.54 ч. на Велика Събота. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III по метод, неизменен от 15-и век.

Кивиуклията – параклис в центъра на храма, в който се намира Гроба Господен, е центърът на церемонията.

Благодатният огън дойде в България. Българската делегация кацна на летище София с държавния аероплан „ Фалкон “ към 19.30 ч., оповестиха от пресцентъра на Старозагорската митрополия.

Водената от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан българска делегация, изпратена до Божи гроб в Йерусалим, беше посрещната от духовници от цялата страна, измежду които викарният свещеник на Софийска митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, секретарят на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим и други.

Свещеният огън идва у нас след 2-годишно спиране. Българската делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан дойде по-рано през днешния ден в Йерусалим и първа взе от Благодатния огън.

На летището в София чакаха духовници от епархиите в страната, с цел да вземат парченце от свещения огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Възкресение Христово.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Фнерът със свещения огън ще бъде изнесен от параклиса към 23:40 ч. и с литийно шествие ще бъде пренесен в катедралата „ Св. Александър Невски “. Там се чака празничното Пасхално свещенодействие, което ще се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Православната черква уважи вчета Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово – Великден.

Това бе последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е обвързван с недоволството и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

 Снимка : Светломир Стоянов, Информационна организация News24sofia.eu
Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР