Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното

...
Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното
Коментари Харесай

Възвестиха Възкресение Христово

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално свещенодействие за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", заяви Българска телеграфна агенция.

На богослужението участваха президентът Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева, Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита. В храма бяха пристигнали и доста вярващи.
 Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в Йерусалим
Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в Йерусалим

У нас свещеният огън от 2021 година се предава в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил "

Православната черква уважи вчета Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово - Великден.

Това бе последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е обвързван с недоволството и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се назовава още душна, тъй като тогава се върви на гробовете на умрелите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и самун.

Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с " Христос воскресе! ", а отговорът е - " Воистина воскресе! ".

Празникът е обвързван с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от дами, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража.
 Снимка 571702
Източник:

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала близо до Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предсказал възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Припомняме, че тази година българска делегация не хвърча за Йерусалим, с цел да получи и донесе Благодатния огън.

От Българската православна черква цитираха като причина " неподходящи условия ".
 Българската делегация въпреки всичко няма да лети до Йерусалим за Благодатния огън
Българската делегация въпреки всичко няма да лети до Йерусалим за Благодатния огън

Въпреки че държавното управление предложи аероплан

Благодатният огън, съхраняван от предходната година, можеше да бъде получен през днешния ден от духовници в Синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " в София, с цел да го занесат те в храмовете на своите епархии на вечерните празнични богослужения за Възкресение Христово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР