Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение

...
Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нека извървим и тази Нова църковна богослужебна година достойно

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит насочи послание за  началото на Новата църковна година, която стартира през днешния ден - на 1 септември, оповестиха от Софийската митрополия.

" Обични в Господа братя и сестри, по Божия воля встъпваме в още една църковна година, в която дружно ще извървим целия богослужебен кръг, с цел да съпреживеем и осмислим още веднъж избавителните събития от богочовешката история. Историята на Божия Син, Който поради нас и поради нашето избавление стана Син Човешки, като възприе и освети човешката природа, и живя сред нас, изпълнен " с берекет и истина " (Йоан 1:14), с цел да възкръсне от мъртвите и да възнесе на Небесата обновеното ни естество ", споделя в обръщението си българският патриарх.

Негово Светейшество акцентира, че земният живот на Богочовека Христа Иисуса е съвършеният блян и безконечен пример за нас, които сме кръстени в Неговото име и " в Неговата гибел ", и сме заровени " с Него посредством кръщението в гибелта, та, както Христос възкръсна от мъртвите посредством славата на Отца, така и ние да вървим в освежен живот " (Рим. 6:3-4). Този освежен живот имаме в цялост и съвършенство, когато живеем в Църквата, която " Той си закупи със Своята кръв " (Деян. 20:28) и остави след Себе Си поради нас и в която непроменяемо обитава Пресветият Божи Дух, Утешителят, Който ни наставя във " всяка истина " (Йоан 16:13).

В нея - в светата Църква Христова, към този момент трето хилядолетие продължава да се реализира тайната на богочовечеството, на помиряването на земното с небесното, и да се възвестява "... Божията премъдрост, загадка, съкровена, която Бог е предопределил преди епохи за наша популярност " (1 Кор. 2:7). Участието ни в живота на Църквата е предчувстване на Царството Божие, където по свидетелството на Спасителя има " доста жилища " и където за всекиго от нас има от Господа приготвено място (Йоан 14:2), споделя патриарх Неофит.

" Нека извървим и тази Нова църковна богослужебна година почтено, в цялост на духовната наслада, като правилни Христови очевидци и вестители в света на Неговото славно Възкресение. Да страним от всичко това, което попречва пътя ни към Небесата и помрачава Божия облик в нас, като демонстрираме дейна обич към Бога и ближните, с цел да достигнем и до " цялостната възраст на Христовото съвършенство " (Еф. 4:13). Божият мир и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! ", насочва благослов към вярващите в своето послание Негово Светейшество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР