Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната

...
Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Спасителят дойде между нас и ни посочи пътя на светлината

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната Рождественска света Литургия в патриаршеската катедрала " Св Александър Невски " в София.

Той е в съслужение с Техни преосвещенства Белоградчишки свещеник Поликсрп - викарий на Софийския митрополит, и Браницки свещеник Пахомий свещеник - ректор на Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски ", Негово преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим - основен секретар на Светия Синод на Българската православна черква, и други представители на клира на Българската православна цьрква.

Слава във висините Богу, на земята мир, сред индивидите снизхождение - този празничен Рождественски възклик ще отеква тези дни в чест на един от най-големите църковни празници.

Подражавайки на Господа, ще бъдем почтени да го посрещнем с наслада в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява несметно сърцата ни. Благословена да бъде обичайна празнична софра на Бъдни вечер, насочи благослов Негово светейшество. 

И през днешния ден, и в апостолски времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си индивидите за спасението. Тайната на спасението има своето постоянно съображение в Богочовечеството, тъй като словото стана плът и заживя сред нас - цялостно с берекет и истина. Синът Божий стана Син човешки, с цел да направи нас - чедата на човешкия жанр, рожби Божий, като ни обгърне със своята безгранична обич и изкупи греховете ни, сподели още патриарх Неофит.

Негово светейшество прикани вярващите да бъдат почтени за великото Божие милосърдие, да подражават на Божието великодушие и на Божията благосклонност. Спасителят пристигна сред нас и ни уточни пътя на светлината, на мира и на любовта, акцентира в словото си той. 

На богослужението в патриаршеската катедрала участва и министър председателят Кирил Петков със брачната половинка си. В храма бяха пристигнали и доста вярващи, с цел да съпреживеят дружно празничната литургия за Бъдни вечер. След службата патриархът се срещна с премиера Петков. Двамата размениха няколко думи за пръв път откогато министър-председателят е на този пост. Самият патриарх Неофит се появява на свещенодействие за пръв път от много време. 

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се празнува фамилно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия наследник - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е отдаден на дома, на огнището, само че и на умрелите предшественици - роднини, които също се считат за част от фамилията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР