Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови жителите

...
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови жителите
Коментари Харесай

Църквата отбеляза 140 г. от рождението на екзарх Стефан

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови жителите на село Широка лъка и стотиците миряни, които участваха на тържественото честване на 140-ата годишнина от рождението на екзарх Стефан. Пред паметника на Екзарха в родопското село, в наличието на Светия Синод на Българската православна черква, той произнесе слово, в което популяризира живота и активността на великия свещеник.

„ В православната ни черква в нейната вековна и превратна история с особена светлина грее към нас обликът на блаженият наш предходник и трети български екзарх Стефан. Образ на безупречен свещеник, въодушевен богослов, и безрезервен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в интерес на Христовата черква и своя обичан народ. Днес десетилетия след неговото блажено отшествие, обликът му стои още по-внушителен, с цел да ни припомня по какъв начин би трябвало да се служи на народ, черква и родно място и да ни утвърждава в християнската ни религия, която носим през днешния ден в напъните ни да сме почтени наследници и приемници на великите наши отци и предшественици от далечното ни и близко минало ", уточни в словото си Негово Светейшество.

Той акцентира, че като правоприемник на екзарх Йосиф, освен на Софийската митрополитска катедра, само че и като предстоятел на православната ни черква за нас е освен чест и наслада, само че и обвързване и отговорност да сме в неговото отечество пред неговия роден дом, където Светата Пловдивска митрополия провежда изпълващите се през актуалната година 140 години от неговото рождение.

„ Годишнина, която е добър мотив да насочим вниманието си към облика на Екзарха и още веднъж от неговия живот и служение да извлечем поучения. Спомняме си за свещеническия наследник от Широка лъка, извървял почтено целият дълъг път от Самоковската семинария през Киевската духовна академия до тогавашните реномирани западни университети, дипломирайки се на всички места с триумф и придобивайки забележителна за времето си богословска езикова просвета, с които заслужи славата на един от високобразованите наши духовници, даровити и обичани плодовити български църковни писатели. За монаха, приел пострига в ангелоподобното житие от ръцете на българския екзарх Йосиф, минал през всички степенни на свещената подчиненост, и достигнал до най-високата от тях, отдавайки на всяко място, на което е бил подложен от господа, най-хубавото от себе си за преуспяване на православната черква в своята татковина и за одобряване на християнската религия и християнския морал пред своя народ, за йерарха съумял да докара до край многогодишната битка на българската православна черква за унищожаване на достопечалната схизма с църквата-майка в Константинопол и да възвърне плодородното общение с останалите православни църкви високоиздигнати по този метод нейният престиж интернационален и междуцърковен и обрисувайки пътят към възобновяване на патриаршеското ѝ достолепие ", добави патриарх Неофит.

Той прикани всички да си спомним за висшия български йерарх от сериозното време на Първата международна война, който с голям брой подготвеност за всеотдайност и с целия си публичен престиж съумя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, избрани за депортиране и в нацистките лагери на гибелта, записвайки по този метод освен своето име, само че и името на светата православна черква със златни букви в историята на човечеството, показвайки на дело какво значи православната ни християнска религия и завещаната ни от нашия Господ Исус Христос божествена обич към всеки човек, добави патриарх Неофит.

Той посочи, че за всички тези и за още доста неща от богатия и изпълнен с достолепие живот на преснопаметния български екзарх Стефан, ние си спомняме още веднъж през днешния ден – 140 години след неговото рождение, събрани дружно в родното му място и застанали през бюст-паметника, повдигнат тук през 2003 година откакто малко по-рано той беше почетен със званието Праведник на света от Израелския мемориален институт и името му беше записано вечно в светия град Йерусалим на почетна стена в Алеята на праведните.

Негово Светейшество изрази признателността си за топлото посрещане от страна на всички домакини и най-много на негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който провежда тези празнувания и ни даде опция още веднъж да се докоснем до личността на преснопаметния Софийски митрополит и екзарх български Стефан. „ Радостни сме и от обстоятелството, че светата ни Църква в лицето на Пловдивска митрополия стана притежател на дома на екзарх Стефан за спомен на бъдещите генерации. Божията обич, неговата благосклонност и плодородното общение да бъдат с всички нас. Амин! ", сподели още пред жителите и гостите на Широка лъка патриарх Неофит.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР