Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия

...
Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия
Коментари Харесай

Епископ Яков води литургия във Велинград

Негово преосвещенство Константийският свещеник Яков ще оглави архиерейска света Литургия във велинградския храм " Св. Троица ".

Най-стария настоящ храм в Чепинкия край “Света Троица ” е въздигнат върху основите на остарялата каменна черква през 1816 година Тя е значим нравствен и просветителски център. Тук е бил непокътнат Требникът с летописния роман на поп Методи Драгинов за насилственото помохамеданчване през 17 век.. Под олтара на църквата е имало укритие за оръжие на Тайния революционен комитет през 1876 година управителен от поп Топорчо.В храма се пази шепа пръст от гроба на родения в Каменица прочут деятел на Вътрешна македонска революционна организация Владо Черноземски. Забележителни са огромните фрески, основани през първата половина ба ХХ век. На западния вход на църквата може да се види рядко срещан в България вид на икона на Св. Богородица в синьо.

Самата постройка на „ Света Троица “ е трикорабна псевдобазилика. Има една апсида и забавен двускатен покрив. Страничните кораби са отделени с четири огромни колони. В западната час има дървена емпория, на която се намира хорът към храма. Използвал се е и като женско поделение. На по-късен стадий към храма е издигната камбанария и няколко по-малки постройки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР