Неговият исторически център, спасен от бомбардировките, е станал предпочитано място

...
Неговият исторически център, спасен от бомбардировките, е станал предпочитано място
Коментари Харесай

Крайната десница може да превземе "германския Холивуд"

Неговият исторически център, избавен от бомбардировките, е станал желано място за интернационалната кино промишленост, която притегля кинозвезди и туристи. Но има и друга причина, поради която Гьорлиц - " немският Холивуд ", неотдавна концентрира вниманието върху себе си: градът на немската граница с Полша и Чехия може през днешния ден да стане първият град, високомерен от крайната десница.

Към тази вероятност се отнасят доста съществено няколко десетки актьори като Бернхард Шлинк, създател на бестселъра " Четецът ", или артиста Даниел Брюл с неговия " Сбогом, Ленин ", които приканват да не се оставя градът в ръцете на " омразата ".

Гьорлиц, обособен от Полша от река Ниса, този юни предлага приятна панорама. С павираните си улици, реновираните си барокови фасади и туристите, обикалящи в горещината улиците му.

Символично значение

В последните години градът е станал и желано място за снимане на филми, измежду които са огромни американски продукции като " Гранд хотел " Будапеща " или " Гадни копилета ". В " Гьорливуд " са идвали Джордж Клуни, Кейт Уинслет, Ема Томпсън или Джеф Голдблум.

На локалните избори в края на май в този град с население 55 хиляди души преди всичко излезе претендентът на " Алтернатива за Германия " (АзГ) Себастиан Випел. Бивш служител на реда, с бръсната глава, фен на бойните изкуства, прочут с цветистия си език, той е един от първите членове на крайнодясната партия, който раздруса немския политически пейзаж, изключително след притока на стотици хиляди мигранти през 2015 година

За него апелът на немските актьори е просто волност на " хора, които не живеят в Гьорлиц ". В края на май този крепък мъж, висок 1.90 м, получи 36.4 % от гласовете, като изпревари Октавиан Урсу, претендента на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) на Ангела Меркел, получил 30.3 %.

На втория тур ХДС е с изравнени шансове, даже в случай че Урсу, който изясни пред Агенция Франс Прес по какъв начин се " пробва да си върне доверието ", изгубено от обичайните партии, е подсилен от другите партии.

Изборите през днешния ден ще бъдат деликатно следени от политическите щабове, в които ври и кипи, защото избор след избор крайната десница се показва като най-популярната партия в Източна Германия. Три провинции от някогашната Германска демократична република, измежду които Саксония, ще обновят това лято локалните си управляващи и могат да се озоват в ръцете на АзГ. От тези няколко вота зависи и бъдещето на нестабилната коалиция на Ангела Меркел.

Шестият по величина град в Саксония - Гьорлиц, символизира някогашната Източна Германия, която се усеща подценена 30 години след рухването на Берлинската стена макар наливането на милиарди евро там.

Младите са се преселили

Саксония е провинцията, която се употребява с най-голяма поддръжка от европейските фондове с 2.75 милиарда евро за интервала 2014-2020 година Гьорлиц ще получи близо 10 млн. евро за реновирането си. Но на евроизборите еврофобската последна десница се класира първа.

Застаряващото население, високите равнища на безработица по отношение на националните нива... Гьорлиц е събрал в себе си проблемите на тази Германия в " източната част на Изтока ".

За Томас последовател на Зелените, който срещнахме в центъра, триумфът на АзГ е обвързван с " огромната илюзия, родена от обединяването ", и от " разочарованието, което направи част от популацията податливо на десния популизъм ".

По улиците доста от магазините си търсят нов притежател, а множеството хора са на напреднала възраст. Повечето млади са напуснали града.

" Цяло едно потомство, моето потомство, към този момент не е тук ", показва страдание 36-годишният Випел, който дава обещание " да го върне ", в случай че стане кмет. За това той има два целта - сигурността и битката с противозаконната имиграция, основна тематика на АзГ, откогато Меркел отвори през 2015 година границите за търсещите леговище.

Гьорлиц, който до момента се е сблъсквал единствено с имиграцията на поляци, приютява сега към хиляда мигранти, от които неколкостотин сирийци. Това е смяна, която мъчно се възприема. " Нещата се трансформираха доста бързо в този град, изключително с безконтролната имиграция ", твърди

Карстен, към 50-годишен локален гражданин, който гласоподава за АзГ, само че не ни споделя фамилното си име. Той приписва на партията една заслуга: тя " отделя време да изслушва " жителите на града. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР