Неговите създатели от университета във Върмонт го наричат ксеноботКсеноботите са

...
Неговите създатели от университета във Върмонт го наричат ксеноботКсеноботите са
Коментари Харесай

Първият биоробот е направен от жабешки клетки

Неговите основатели от университета във Върмонт го назовават ксенобот

Ксеноботите са способни да се движат, провеждат и придвижват дребни товари
(снимка: University of Vermont / YouTube)

У чени от университета във Върмонт сътвориха за първи път същински, живи биороботи. Разбира се, на този стадий става въпрос за мънички организми, само че въпреки всичко достижението е удивително .

Създателите назовават своите роботи ксеноботи. Те имат субмилиметрови размери и се състоят от 500-1000 кафези. Направени са от живи кафези – по-точно от стволови кафези на жаба, които учените препрограмират по този начин, че да основат ксеноботи с избрани функционалности.

По-специално, ксеноботите са способни да се движат, да се провеждат и даже да придвижват дребни товари. Те не наподобяват като обичайни роботи или известни скотски типове. Това е нов клас създание – жив програмируем организъм.

При основаването на ксеноботите учените са употребявали суперкомпютър за разработка на логаритъм, който разрешава сливане на кафези от сърцето и кожата на жабата в разнообразни конфигурации за приемане на един или различен резултат.



По време на опита ксеноботите се движели във водна среда в продължение на седмица, без да са им нужни спомагателни хранителни субстанции, защото в началото учените са „ заредили ” избрани енергийни ресурси в тях.

Макар че създаването към момента е на стадий ранни опити, нейният капацитет за потребление в разнообразни сфери на човешката активност е голям, безапелационни са учените.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР