Неговите предизборни плакати са навсякъде, подкрепата за него е мощна:

...
Неговите предизборни плакати са навсякъде, подкрепата за него е мощна:
Коментари Харесай

Молдова: От кражбата на века до надпреварата за парламента

Неговите предизборни плакати са на всички места, поддръжката за него е мощна: Илан Шор, въпреки и наказан за машинация за смайващата сума от 1 милиард $, не пести средства, с цел да бъде определен за народен представител на парламентарните избори в неделя в Молдова.

" Никой няма да съжалява, че е дал своя вот за Шор ", споделя, говорейки за себе си в терто лице, самият 31-годишен претендент, който към този момент е кмет на Орхей, град в централната част на тази някогашна руска република, ситуирана сред Румъния и Украйна.

От години страната е разграничена сред последователи на доближаването с Москва, които изведоха на власт през ноември 2016 година президентаИгор Додон, и последователи на интеграцията в Европейския съюз, измежду които има и членове на държавното управление, което води до непрекъснати политически рецесии.

Според социологическите проучвания три партии - ръководещата Демократическа партия на Молдова, социалистите на проруския президент Игор Додон и един проевропейски десноцентристки алианс, ще влязат в Народното събрание.

Ако никоя от тези обединения не завоюва болшинство, с цел да образува независимо държавно управление, притесняват се анализаторите, ще последва нов интервал на неустойчивост.

В Орхей царува оптимизъм: влизането в Народното събрание на Илан Шор, отпред на негова лична партия, наподобява обезпечено, с помощта на смесената изборна система, която сплотява пропорционалната и мажоритарната.

Самият той се самоопределя като " предприемач ". Роден в Тел Авив, с родители от молдовски генезис, наказан през 2017 година на 7,5 години затвор за ролята си в гигантска банкова машинация, той остава на независимост в очакване да бъде прегледано обжалването му.

Аферата, която е обвързвана със съмнителни транзакции на стойност 1 милиард $, осъществени през 2014 година от трима молдовски банкери, беше избрана като " кражбата на века ". Парите, чиито следи по този начин и не бяха открити, съставляват към 15 % от Брутният вътрешен продукт на страната. Според американската одиторска компания " Крол " (Kroll) Илан Шор, президент на управителния съвет на една от трите банки, е бил главният бенефициент.

Редица други видни политици са получили част от тази сума, трансформирана по-късно в държавен дълг - доста задължение за Молдова, най-бедната страна в Европа.

Месец откакто бе упрекнат, Шор, който твърди, че е почтен, беше определен за кмет на Орхей с повече от 60 % от гласовете и към този момент се цели в Народното събрание.

" Изкупителна жертва "

По време на акцията си в южната част на страната той съобщи, че " корупцията е най-сериозният проблем за Молдова ", само че и че този " камшик " визира най-много правосъдната система.

" Те желаят да ме трансфорат в изкупителна жертва, само че няма да съумеят ", сподели той на съветски пред публика от пенсионери, като даде обещание да " развие цялата страна ", в случай че бъде определен за народен представител.

В неговата " цитадела " - Орхей, нападките му против правораздаването не наподобява не безпокоят гласоподавателите му.

" Г-н Шор направи всичко, което даде обещание: павирани улици, детски площадки, отопление ", твърди 68-годишната Раиса, продавачка на облекло, и прибавя: " Ако беше отговорен, щеше да е избягал от страната ".

" Присъдата му е несправедлива, ние го поддържаме ", споделя друга жена, 63-годишната Лена.

Събрали се на централния площад, с цел да стачкуват против " антидемократичните партии ", младите деятели на една неправителствена организация бързо са наобиколени от десетки локални поданици, които насочат нападки против тях.

" Нямаме потребност от вашата мръсотия ", споделя ядосан мъж, като къса вестника, раздаван от деятелите.

Един от тях, 30-годишният Андрей, не е сюрпризиран: " Шор открадна милиарда и даде мизерно малко от доларите за града. За хората един обществен магазин или аптека с ниски цени значи доста ".

" Съучастиеето на управляващите "

Лилия Карасчук, директорка на молдовския клон на " Прозрачност без граници " обрисува в изявление за Агенция Франс Прес цяла мрежа на съучастничество сред управляващите и Шор: " Властта го поддържа финансово " и заобикаля да проверява политическата му активност или аферите му.

Тя се възмущава от " безнаказаността ", с която се употребява Шор, чийто апелативен развой се бави.

Европейски Съюз, който подписа с Молдова съглашение за свободна търговия през 2014 година, осъди през ноември " утежняването на положението на правовата страна и демокрацията " и понижи финансовата си помощ.

Брюксел прикани Кишинев да " проверява задълбочено и независимо банковата машинация, да възвърне парите и да изправи пред правораздаването всички виновници, без значение от тяхната политическа принадлежност ".

Карасчук обаче не си прави илюзии. " В Молдова съдът прави единствено това, което му наредят ", споделя тя. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР