Неговата заслуга е безспорна: като стратегически анализатор в мозъчния тръст

...
Неговата заслуга е безспорна: като стратегически анализатор в мозъчния тръст
Коментари Харесай

Той разобличи лъжите на САЩ за Виетнамската война

Неговата заслуга е безспорна: като стратегически анализатор в мозъчния концерн " Ранд " Даниел Елсбърг е имал достъп до секретни документи за войната във Виетнам. А публикуването на документите, добили необятна популярност като " Пентагон пейпърс ", ускорява публичния напън върху държавното управление на Съединени американски щати да приключи войната, написа " Ди Велт " във връзка неговата гибел. Семейството му заяви, че в петък сутринта локално време, 16 юни, Елсбърг е умрял на 92-годишна възраст в Калифорния. През февруари тази година той беше диагностициран с рак на панкреаса, напомня още немското издание.

Заради разкритията си за войната във Виетнам Даниел Елсбърг е упрекнат в шпионаж, за което е можел да получи до 115 години затвор. Процесът е преустановен през 1973 година, а всички обвинявания против него са свалени. За разкритията си даже той е бил неведнъж награждаван, напомня немската обществено-правна телевизия АРД.

На уеб страницата си новинарската телевизия n-tv назовава Елсбърг " един от най-известните информатори в историята ". В тази връзка изданието напомня, че през 1971 някогашният чиновник на Пентагона за първи път разкрива пред " Ню Йорк Таймс " елементи от свръхсекретна информация на Министерството на защитата на Съединени американски щати. Документът от към 7000 страници потвърждава, че американското държавно управление е лъгало обществеността и Американския конгрес за войната във Виетнам.

" Най-опасният човек в Америка "

Елсбърг е вярвал, че войната във Виетнам не може да бъде извоювана и се е надявал, че разгласяването на тайните документи ще форсира нейния край, продължава n-tv. Правителството на тогавашния американски президент Ричард Никсън реагира яростно, а съветникът му по националната сигурност Хенри Кисинджър назовава Елсбърг " най-опасния човек в Америка ".

" Когато през 1969 копирах документите, имах всички учредения да считам, че ще прекарам остатъка от живота си зад решетките. Това беше орис, която си заслужаваше да приема, в случай че по този метод можех да ускоря края на войната във Виетнам ", споделя през месец март 2023 Елсбърг.

През последните десетилетия Елсбърг се изявяваше като създател на книги, преподавател и антивоенен деятел. Той е един от съоснователите на неправителствената организация Freedom of the Press Foundation, насърчаваща свободата на пресата.

Напоследък Елсбърг предупреждаваше за заплахите от нуклеарна война. Той беше същински разчувстван от любовта и признателността, проявени към него през последните му дни, заяви още неговото семейство. " Ако знаех, че ще умра по този начин, щях да го направя по-рано ", се е пошегувал той малко преди да почине, показва още АРД.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

99-годишна виетнамка на борба против управляващите

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР