Неговата “Простреляна нива” остава образец на изобразителното изкуство, както и

...
Неговата “Простреляна нива” остава образец на изобразителното изкуство, както и
Коментари Харесай

Проф. Галилей Симеонов: Аз съм истински селянин, защото земята ни дава всичко

Неговата “Простреляна нива” остава пример на изобразителното изкуство, както и многото му портрети на Ботев, Левски, Йовков. Изкуството му не би трябвало да слага въпроси, само че и да дава отговор.

Големите му другари Йордан Радичков, Григор Вачков, Иван Давидков, Никола Русев, Светлин Русев, Н. Балкански са пийвали от домашната му ракия и винце.

Да не забравяме писателката Мерсия Макдермот, която пристигна при мен, сподели той, откакто видяла портрета на Яне Сандански и графиката на румънския живописец Корнелиу Баба, които доста й харесали.

Спомням си, споделя той, беше от дълго време и у дома пристигнаха Величко Минеков и Секул Крумов, с цел да видят цикъла “Браздите и платната”, “Примерът на първите” и “Простреляна нива” за Чипровското въстание, и онемяха.

Направо ми подредиха да ги изпратя за присъединяване в националната галерия, където и трите произведения получиха награди

Тогава ме откриха и ме поканиха за учител в Художествената академия в София. Там опазих професура и станах прочут.

Няколко картини изпълваха варосаните му стени у дома. След пожара в къщата му изгарят над 300 картини. И дружно със брачната половинка му, лекар Еленка, зидат камък по камък, тухла по тухла и издигат новата къща, само че с по-големи стаи.

Галилей Дамянов Симеонов е роден на 22 юни 1929 година в село Соточино, през днешния ден Гаврил Геново, област Монтана. Завършва гимназия в Берковица, а през 1960 година и НХА “Николай Павлович”, компетентност илюстрация, при професорите Веселин Стайков и Илия Бешков. Работи в региона на графиката.

Участва в общи художествени изложения в страната и в представителни изложения на българското изкуство в чужбина.

Член е на СБХ. Дългогодишен учител в Художествената академия. В интервала 1968-1974 година е креативен секретар на окръжната група на художниците в Монтана.

Живее и твори в село Гаврил Геново. Някога, през 1796 година, семейството му бяга от с. Горни Лом след безредици с турците и се заселват в тогавашното село Сребърница, настоящето Гаврил Геново.



Аз съм същински селяндур - споделя той. - Земята ни дава всичко, зеленчуците, които сея на село, гроздето и виното, което пия, овчето мляко и яхнията носят усета на моите ръце, на моя дух и моята наслада.

Гордост за мен е и моята огромна обич, към този момент починалата доктор Елена Монеджикова, която цялостен живот работи като безвъзмездна лечителка на селото.

Аз съм селяндур, това е доста съкровен въпрос и би трябвало да погледна в душата си и незабавно ще чуя вълната от триумфи, която единствено тук имам. Блеенето на овцете, крясъкът на гъските, ревът на магарето и песента на косачката - това е вечността.

Под покрива на селската къща сънят е бездънен и сладостен

Навън всички животни чакаха своята обедна порция.

Наперените гъски внезапно подсетиха за описа на Радичков “От човешка проза” - “Магарето на Галилей е толкоз лакомо, че му изяде дрехите”.

Попитах го да ми опише за своя съученик Йордан Радичков. Той беше спокоен идеалист, вглеждайки се във врабчетата, камъните и гърнетата, даже в цветето кърпикожух, показа Галилей. Брулеше ни с мисленето си отвред. Учехме дружно в берковската гимназия.

Веднъж ми сподели, че написа разказ - “Човешка проза”, ”Магарето на Галилей” и “По коловоза”. Гордея се, че майка България е родила и отгледала такива рожби като Левски, Ботев, Сандански, Хаджи Димитър и смелите войводи и революционери.

В портретуването на проф. Галилей Симеонов върхът на всичко е пресъздаденият с доста обич и поклонение портрет на създателя от международна големина.

Днес картините му са изложени в картинната изложба в Монтана, където е подредена неговата галерия. За да поздравят художника, тук пристигнаха доста възпитаници, учители, художници, създатели, трудовата интелигенция и доста жители.

Такава е неговата философия, която се вижда в картините му. Това е най-популярната и несъмнено надарена персона от Дунав до Ком - 90-годишният художник от международна големина проф. Галилей Симеонов.

Да му пожелаем нови креативен триумфи, здраве и дългоденствие!

Георги ПЕТРОВ,
журналист от Лом
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР