Негов дълг е да се яви.Ситуацията в държавата е критична,

...
Негов дълг е да се яви.Ситуацията в държавата е критична,
Коментари Харесай

Герджиков очаква Радев на дебат в Хасково днес


Негов дълг е да се яви.

Ситуацията в страната е сериозна, държавното управление изпуска последните благоприятни условия да предприеме избавителни ограничения за стопанската система, разяснява претендентът за президент проф. Анастас Герджиков в Кърджали през днешния ден. Заедно с претендента за вицепрезидент Невяна Митева те организират срещи със симпатизанти в страната, с цел да чуят техните проблеми и потребности.

„ Драстичният скок на цените на силата и газа има резултат на домино и рискува да провокира скоростна инфлация и трайно повишаване на артикули и услуги. От ценовия потрес са пострадали всички – и милиони български фамилии, и бизнесът. Отделно, ограниченията против ковид също обричат доста браншове на финансов колапс. Призовавам страната незабавно да предприеме ограничения и да направи всичко допустимо, с цел да не се стигне до банкрути на компании, до висока инфлация и до растеж на безработните “, сподели проф. Герджиков.

Кандидатът за държавен глава изясни, че сега в стопанската система се случва това, което се случи и със здравната рецесия – месеци безучастие и в следствие – срив в здравната система. „ Въпреки всички индикации служебното държавно управление бездейства и не подхваща нужните ограничения за избавяне на стопанската система. Нито една мярка за подкрепяне на бизнеса и работещите в браншове, които са наранени от икономическата рецесия, сега не работи дейно “, сигнализира проф. Герджиков.

Помощите за бизнеса са превърнати в заеми, които се дават мъчно, а и след това ще би трябвало да се връщат. Мерките за ценовата рецесия са закъснели и не е ясно дали до момента в който стигнат до бизнеса, той няма да е банкрутирал. Забавянето на внасянето на Плана за възобновяване и развиване от служебното държавно управление с месеци ни лиши и от предплатено финансиране на планове.

Освен това, господин Радев и назначеният от него длъжностен кабинет дължат пояснения и за положението на Българската банка за развиване. През последните шест месеца активите на ББР са се свили с близо половин милиард лв., като за същия интервал банката се е декапитализирала с 250 млн. лв.. И в случай че кредитният портфейл на банковата система през първите девет месеца на 2021 година нараства с 4.65%, то този на ББР се свива с -6.28%. Депозитната база за банковия бранш за същия интервал от време бележи растеж от 4.54%, до момента в който тази на ББР има спад от 9.84%. Икономическият екип на президента и държавното управление дължат отговор освен за какво наклонността в ББР е отрицателна, само че и къде са отишли половин милиард лв. от ББР, добави проф. Герджиков.



Тревожен, само че индикативен е фактът, че Европейската банка за възобновяване и развиване занижи прогнозата си за икономическото развиване на България на база данните от последната близо половин година. „ Оценката на институцията демонстрира, че икономическата обстановка в България освен се утежнява, само че тази наклонност се усеща от ден на ден и във външнополитически и външноикономически проект. Намираме се пред стопански неуспех, който освен, че беше реализиран за извънредно малко време, само че и по извънредно малоумен метод. Но по-лошото е, че това безконтролно ръководство на стопанската система рефлектира непосредствено върху всекидневието и приходите на всеки. Некомпетентността на няколко души, пристигнали на власт за малко, ще се заплаща от всички българи, само че за сметка на това – за дълго. Отговорността за икономическата рецесия обаче би трябвало да се понесе от този, който е назначил служебното държавно управление – президентът Радев “, безапелационен е проф. Герджиков.

Обиколката на претендентите за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева продължава през днешния ден и в град Хасково. Там проф. Герджиков чака Румен Радев на спор, откакто програмата и на двамата съответствува и едновременно са в града. „ Очаквам Румен Радев да одобри поканата ми за спор в името на България. Смятам, че е негов дълг да се яви и да почете правото на жителите да създадат своя осведомен избор “, разясни Анастас Герджиков.

Дебатът е планувано за се организира от 15 часа в пресклуба на Българска телеграфна агенция в регионалния град, излиза наяве от известие на щаба на претендента за президент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР