Негативният ефект от фалита на британският гигант Thomas Cook тепърва

...
Негативният ефект от фалита на британският гигант Thomas Cook тепърва
Коментари Харесай

Испания се уплаши от фалита на Thomas Cook. Но сега друг риск може да ѝ коства милиарди

Негативният резултат от банкрута на английският колос Thomas Cook занапред ще се усеща в Европа, а един от най-засегнатите пазари ще бъде испанският. Всяка година европейската страна притегля десетки милиони гости от Обединеното кралство, а това ще се промени след отдръпването на компанията.

Представителите на туристическия отрасъл обаче имат доста по-сериозни опасения що се отнася до идното излизане на Англия от Европейския съюз (ЕС).

От локалната браншова организация Alianza para la Excelencia Turística (Exceltur) пресмятат, че при Брекзит без договорка испанският туристически бранш ще бъде изправен пред обща загуба в размер на 1,407 милиарда евро до края на 2020 година, написа Expansión.

По думите на вицепрезидентът на Exceltur Хосе Луис Сореда 90% от тази загуба ще бъде генерирана от спада на британските туристи, а останалите 10% ще бъде от спад на посетителите от други наранени от Брекзит пазари.

Сореда подчертава върху това, че разноските на английските туристи в Испания доближават 12,600 милиарда евро, като упованията са те да се свият с сред 10 и 11%.

Изчисленията на бранша демонстрират, че Брекзит към този момент оказва напън върху испанските компании. След като през 2017 година броят на посетителите от Англия в страната доближи връх от 18,8 милиона души, през идващите беше регистрирано последователно понижение.

Така за 2018 година в Испания са почивали 18,5 милиона английски жители, а прогнозите за тази година са, че те ще намалеят още до 18,2 милиона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР