Негативните икономически тенденции продължават. Затова алармира икономистът Лъчезар Борисов в

...
Негативните икономически тенденции продължават. Затова алармира икономистът Лъчезар Борисов в
Коментари Харесай

Икономистът Лъчезар Борисов разкри в числа провала на Радев и правителството му

Негативните стопански трендове не престават. Затова сигнализира икономистът Лъчезар Борисов в собствен коментар на финансовите индикатори, оповестени публично от Българска народна банка.

Ето какво написа той:

От оповестените данни от Българска народна банка за платежния баланс през месец септември се вижда срив в чистия поток на директните задгранични вложения в страната.
За интервала януари-септември потокът на директни вложения е в размер на 852.6 млн. евро, като понижава с 1350.2 млн. евро по отношение на този за януари – септември 2020 година Тогава потокът от вложенията е в размер на 2202.9 млн. евро. Сривът в потока на директните задгранични вложения е в размер на 61.3%.
Подобно е и ситуацията през третото тримесечие на 2021 година когато потокът на вложенията е в размер 392.8 млн. евро. при поток от 1442.7 млн. евро през третото тримесечие на 2020 година Реализираният спад е в размер на 72.7%.
Освен спада на потока на директните задгранични вложения, които са от голяма важност за положението на платежния баланс на страната през третото тримесечие, се следи и спад на вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт, което директно оказва въздействие върху ниския напредък на страната ни и обстоятелството, че България се подреди на последно място в Европейски Съюз по стопански напредък.
През третото тримесечие на 2021 година вложенията (бруто образуването на главен капитал) понижават с 3.0% по отношение на същото тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни.
Изводите оставям на Вас!
свързани новини42490на 22.10.202135739на 18.10.2021
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР