Негативната демография оказва все по-голямо влияние на социалните плащания у

...
Негативната демография оказва все по-голямо влияние на социалните плащания у
Коментари Харесай

Остаряваме бързо: Вноските стигат за все по-малко пенсии, бюджетът доплаща все повече

Негативната демография оказва все по-голямо въздействие на обществените заплащания у нас. Осигурителните вноски на работещите хора в България стигат за все по-малък дял от наложителните обществени заплащания. Все по-голяма част от тях се обезпечава от държавния бюджет, демонстрират данните на Националния статистически институт за 2016 година, които бяха оповестени през днешния ден.

През 2016 година регистрираните доходи за финансиране на системата за обществена отбрана в страната са в размер на 16.664 милиарда лева 8.153 милиарда от тях са от държавния бюджет, 8.233 милиарда - от осигурителни вноски, 278.3 млн. лева - от други доходи. Спрямо 2015 година понижават приходите от вноски с 4.4%, усилват се с 1.5% парите от бюджета .

Социалните разноски са 17.5% от Брутният вътрешен продукт през 2016-а. Те се усилват с към 4.1% за година, а делът им от Брутният вътрешен продукт понижава с 0.4 процентни пункта.

Най-големият дял заемат разходите за напреднала възраст (44.6%) с главен съставен елемент разноски за пенсии. Значителен е делът на разноските за болнични и здравни грижи (27.5%) и разходите в графата  " Семейство и деца " (10.4%).

Над 60% от паричните компенсации се изплащат по функционалност „ Навършена възраст/Старост “, като за главната част от тях не се изисква покриване на спомагателни условия при приемането им, защото са резултат от присъединяване в социалноосигурителната система. Изплатените по функционалности „ Инвалидност “ и „ Семейство/Деца “ парични компенсации заемат надлежно 9.0 и 9.5% от общите парични разноски.

Здравни грижи

Тук се включват компенсациите при болест или акцидент, както и покриваната от страната здравна помощ.

През 2016 година по тази функционалност са платени 4.400 милиарда лева (27.5% от всички изплатени компенсации за обществена защита). Най-висок е относителният дял на разноските за здравна и болнична помощ, профилактика и рехабилитация - 44.6%, следвани от разноските за лекарства - 24.2%.

За парични компенсации (периодични или еднократна сума) са отишли 11% от компенсациите (485.2 млн. лева). Периодичните парични компенсации обгръщат заплатен отпуск заради трудова акцидент, професионална болест или общо заболяване. Разходите за компенсации за краткотрайна неработоспособност са 10.5%. Като еднократни суми се включват предоставените средства за лекуване на деца под 18 година в чужбина и финансовото подкрепяне за асистирана репродукция. 

3.915 милиарда лева са платени за болнична, първична и профилирана извънболнична помощ, дентална помощ, медико-диагностична активност и заплащания за лекарствени артикули и медицински произведения. Тук се включват освен заплащанията на НЗОК, а и тези на Министерството на здравеопазването за центровете за незабавна здравна помощ, домовете за медико-социални грижи и държавните психиатрични лечебни заведения, както и заплащанията по здравни пакети, контрактувани посредством спомагателното здравно обезпечаване.

Инвалидност

През 2016 година разноските са 1.178 милиарда лева (7.4% от общо изплатените компенсации за обществена защита). В парична форма те са 83.8% от компенсациите по функционалността.

Включват се инвалидните пенсии, пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществена пенсия за неработоспособност, които заемат най-голям условен дял 58.9% (693.38 млн. лева). Добавката за непозната помощ е 8% от разноските по функционалността (94.82 млн. лева).

Месечната добавка за обществена интеграция на хората с увреждания е с минимален условен дял - под 1% (0.72 млн. лева).

Плащанията за месечна целева помощ за телефонни услуги за военноинвалиди, месечна добавка за диетично хранене и лекарствени артикули и месечна добавка за обществена интеграция заемат 11.7% от разноските и са по-малко от 138 млн. лв..

Еднократните суми в размер на 60.2 млн. лева са предопределени за финансиране на планове за трудова реализация на хора с увреждания, за целеви помощи за хора с повреден слух или повредено зрение, както и за разработване, покупка и ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения. 

Разходите за компенсации в натура през 2016 година са 191.4 млн. лева, или 16.2% от разноските по функционалността. Основният дял (51%) е за разноските за домакински обществен патронаж, обществен и персонален помощник. Към компенсациите в натура се включват и разноските за домове за възрастни хора с увреждания, предпазени жилища, класифицирани като разноски по настаняване, както и разноските, свързани с рехабилитация и дневни центрове за лица с увреждания.

Старост

Функцията „ Навършена възраст/Старост “ обгръща помощи и компенсации, които „ обезпечават заменяне на приходите, когато възрастният човек се отдръпна от пазара на труда, подсигуряват избран приход, когато обещано лице е достигнало избрана възраст, и/или дават артикули и услуги, чиято нужда произлиза от персоналните или обществените условия при възрастните хора “.

Разходите по тази функционалност заемат максимален условен дял от изплатените компенсации за обществена отбрана (малко над 44% за всяка година от интервала 2014 - 2016 г.). Тук са всички типове пенсии за навършена възраст за пенсиониране. През 2016 година по функционалността са платени 7.138 милиарда лева, от които 7 091.9 млн. лева за компенсации, свързани с присъединяване в осигурителната система, и 6.8 млн. лева за компенсации, които се получават след използване на подоходен аршин.

Наследници

Функцията обгръща помощи и компенсации, които „ обезпечават краткотрайни или непрекъснати приходи на лицата, които са претърпели загуба на съпруг/а или непосредствен родственик, нормално когато последният е представлявал главният източник на приходи за бенефициента, компенсират наследниците за направените разноски за заравяне и за всевъзможни компликации, породени от гибелта на член на фамилията, дават артикули и услуги на наследниците, отговарящи на изискванията “.

Наследници могат да бъдат съпругът/ата, бившият/ата съпруг/а на умрялото лице, неговите или нейните деца, внуци, родители или други родственици. Обезщетенията, отпускани по тази функционалност, не зависят от подоходен аршин.

През 2016 година по функционалност „ Наследници “ са изплатени 869.2 млн. лева (5.4%) от общо изплатените компенсации за обществена отбрана.

Тук са включени наследствените пенсии, които заемат 31.6% от общата сума на разноските. С максимален условен дял е добавката към пенсията на починал/а съпруг/а - 65.8% от изплатените компенсации по функционалността.

Еднократните суми, изплатени на наследници на умряло обезпечено лице или пенсионер от Универсален пенсионен фонд/Професионален пенсионен фонд, са 2.5% от изплатените компенсации.

Разходите за компенсации в натура по функционалност „ Наследници “ през 2016 година са в размер на 0.28 млн. лева и съставляват предоставени еднократни целеви помощи за заравяне по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Семейство и деца

Тук влизат помощи и компенсации, които „ дават финансова поддръжка на семействата при развъждане на деца, финансова помощ на лица, които подкрепят родственици, разнообразни от деца, и/или обществени услуги, особено предопределени да подкрепят и пазят фамилията, изключително децата “.

През 2016 година тези разноски са 10.4% от всички компенсации за обществена протекция. Изплатени са 1.671 милиарда лв. - с 0.6% по-малко.

През 2016 година за парични компенсации, свързани с избрани условия за приемането им, са отделени 379.7 млн. лева, или 22.7% от разноските по функционалността. Обезщетенията включват месечна помощ за развъждане на дете до една година за неосигурен родител, месечна помощ за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, еднократна помощ при бременност и еднократна целева помощ за деца в първи клас.

Без условия се отпускат:

• Обезщетения за бременност и раждане, при трудоустрояване заради бременност и кърмене, които са в размер на 355.07 млн. лева, или 21.2% от заплащанията по функционалността.

• Обезщетения по време на отпуск за развъждане на малко дете, при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст, месечна помощ за развъждане на дете с трайни увреждания до 2-годишна възраст - в размер на 157.06 млн. лева, или 9.4% от компенсациите по функционалността.

• Обезщетения, свързани с месечни средства за развъждане и образование на деца в приемни фамилии, месечни стипендии за подкрепяне на възпитаници с трайни увреждания и за възпитаници без родители след приключено главно обучение - в размер на 118.9 млн. лева, или 7.1% от разноските по функционалността.

• Eднократна помощ при раждане на дете - изплатени компенсации в размер на 26.46 млн. лева, или 1.6% от разноските по функционалността.

• Еднократна помощ за развъждане на дете от майка студентка и еднократна помощ за развъждане на близнаци - в размер на 4.63 млн. лева, или по-малко от 0.5% от разноските по функционалността.

Обезщетенията в натура се отнасят до разноски за детски ясли, разноски за настаняване, които обгръщат звената „ Майка и бебе “, центровете за настаняване от фамилен вид и домовете за деца, както и целева помощ за пътешестване на многодетни майки и обществени надбавки в натура, изплащани от работодателя. Изплатените компенсации в натура през 2016 година са в размер на 619.8 млн. лева, или 37.1% от разноските по функционалност „ Семейство/Деца “, като по отношение на миналата година размерът на компенсациите в натура е повишен с 1.6%.

Безработица

През 2016 година по функционалност „ Безработица “ са изплатени компенсации в размер на 514.6 млн. лева, или 3.2% от общо изплатените компенсации за обществена отбрана. Спрямо миналата година разноските по функционалността се усилват с 15.5%. С най-голям условен дял (75.5%) са периодическите парични заплащания за компенсации, компенсиращи загубата на приходи, когато човек е в положение да работи и е разполагаем за работа, само че не е в положение да откри подобаваща претовареност, в това число хора, които преди този момент не са били наети.

През 2016 година относителният дял на еднократните заплащания (обезщетения при съкращения) от паричните компенсации по функционалността (16.2%) се резервира на същото равнище както миналата година.

Обезщетенията в натура включват разноски при наемане на безработни отвън обитаемото място по непрекъснат адрес, за образование и услуги по търсене и предложение на работа. Включени са разноските по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, стратегии „ Младежка претовареност “, „ Обучения и претовареност на младежите “ и „ Обучение и претовареност “. В рамките на Национална стратегия „ Асистенти на хора с увреждания “ на Агенцията за хората с увреждания са изплатени 9.372 млн. лева за заплати и осигуровки на безработни лица, наети като асистенти на хората с увреждания. Относителният дял на компенсациите в натура понижава от 8.2% през 2015 година на 6.6% през 2016 година, или с 1.6 процентни пункта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР