Негативна оценка както за състоянието на бизнес климата, така и

...
Негативна оценка както за състоянието на бизнес климата, така и
Коментари Харесай

БСК отчита лоши перспективи и множество рискове пред икономиката ни

Негативна оценка както за положението на бизнес климата, по този начин и за това на компаниите у нас и едвам видим оптимизъм по отношение на предходната година. Притеснения, свързани с упования растеж на цените, инфлацията и продължаващата война в Украйна. Несигурност поради продължаващата политическа рецесия в България, която води след себе неспособност за прогнозиране и обмисляне. Това са част от главните заключения от годишното изследване " 2022 година през погледа на бизнеса ", извършено измежду членовете на БСК в интервала 5 ноември – 1 декември.

Списъкът с главните провокации пред бизнеса у нас включва още неналичието на работна ръка, изменящата се нормативна уредба, бюрокрацията и неналичието на електронно държавно управление. Същевременно преобладаващата част от интервюираните са безапелационни, че високите цени на суровините, материалите и енергийните запаси основават съществени проблеми. Това ги принуждава да усилват крайните цени на продукцията си и да редуцират разноски.

Кризата в Украйна се е отразила отрицателно на веригите за доставки на 47% от интервюираните.

По думите на ръководителя на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев, който показа тазгодишното изследване на работодателската организация, упованията на бизнеса са най-вече песимистични на фона на продължаващите проблеми в Европа, което се резервира като наклонност от предходната година.

„ Войната не свършва, не се вижда трайно и бързо възобновяване на веригите на доставки, цените на енергоресурсите порастват, същото се случва и с цените на суровините и материалите в международен мащаб “, изброява Добри Митрев, представен от Българска телеграфна агенция.

Малко светлина в тунела

Ако въпреки всичко би трябвало да се каже нещо позитивно, от БСК регистрират, че във връзка с положението на фирмите нещата са по-оптимистични, като ръководителят на организацията акцентира, че това е доказателство, че българските бизнесмени са устойчиви на рецесии.

През 2022 година се регистрира леко усъвършенстване във връзка с спада на производството и продажбите на годишна база, както и на вложенията. Намаляват отговорностите към финансовите институции и към бюджета, въпреки да се усилват отговорностите към контрагенти и към личния състав.  

В отговор на икономическата рецесия 48% от интервюираните компании възнамеряват в допълнение да усилят размера на производството си, както и гамата на предлаганите артикули и услуги.

Резултатите от анкетата регистрират също по този начин повишение на каузи на респондентите, които утвърждават присъединението на България към еврозоната. Нараства и информираността на бизнеса по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност и Европейския зелен пакет.

Като добра вест можем да определим и обстоятелството, че множеството работодатели (67%) възнамеряват да включат в проектите си за 2023 година растеж на възнагражденията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР