Нефункционираща китайска орбитална станция “Тянгун-1 (Небесен дворец в превод от

...
Нефункционираща китайска орбитална станция “Тянгун-1 (Небесен дворец в превод от
Коментари Харесай

„Небесен дворец“ наближава Земята

Нефункционираща китайска орбитална станция “Тянгун-1 ” ( ”Небесен замък ” в превод от китайски) наближава Земята и може да навлезе в атмосферата още тази седмица, писа в. “Гардиън ”. И до момента в който по-голямата част от тежката 8,5 т станция с размера на рейс ще изгори през по-плътните пластове, има най-малък късмет част от нея да оцелее по пътя си до повърхността.

Възможността обаче някой да бъде ударен от парче от “Тянгун-1 ” са на процедура нулеви, защото към 70% от Земята е покрита от вода, а останалата територия не е гъстонаселена. През 1997 година жена бе ударена по рамото от обект, считан за част от ракета “Делта ”. Но тя не пострада, а и е единственият човек до момента, който е ударен от галактическа отломка.

 17-100

С оглед на размерите си “Тянгун-1 ” е 50-тият по величина галактически обект, който ще се върне на Земята, а до момента убити или потърпевши хора не е имало.

Най-голямата станция, направила неконтролирано рухване, е американската “Скайлаб ” – 77 тона, която изгоря над Западна Австралия през 1979 година Все отново по-късно елементи от нея бяха открити на земята.
Китайският “дворец ” се движи с към 27 000 км/ч и заради това е невероятно да бъде планувано място на рухването. Според изчисленията на Европейската галактическа организация огромна е вероятността да навлезе в атмосферата по продължение на 43-тия северен или южен паралел. Северният минава през територията на България, само че тази седмица учени, представени от “Вашингтон пост ” предвидиха, че “Тянгун-1 ” ще падне южно от страната ни. Сред възможните местоположения от запад на изток са посочени Португалия, Испания, Франция и Гърция.

Според спогодба от 1972 година за интернационалната отговорност при вреди, нанесени от галактически обекти, страната, която ще предстои на отговорност в тази ситуация е Китай.

За финален път “Тянгун-1 ” е посещавана от тайконавти (китайски астронавти – б.р.) през юни 2013 година, които изнесоха студентска лекция от орбита.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР