Нефтогазовият концерн Exxon Mobil Corp. Вече не е в челната

...
Нефтогазовият концерн Exxon Mobil Corp. Вече не е в челната
Коментари Харесай

Тревожен сигнал за нефтогазовият сектор – ExxonMobil изпадна от Standard & Poor’s 500


Нефтогазовият тръст Exxon Mobil Corp. Вече не е в челната десетка на най-големите компании формиращи показателя S&P 500 съгласно месечното класиране. Това се случва за пръв път от момента на пускане на показателя през 1957 година и се разказва подробна от Института за енергийна стопанска система и финанси преди дни (IEEFA). Както излиза наяве от обяснението на шефа по финансите на IEEFA Tom Sanzillo, повода е заемане на средства от компанията, с цел да изплати дивидентите на акционерите си. „ Отпадането на ExxonMobil от топ фирмите в показателя на S&P е доказателство, че положението на бранша понижава “.

В разбора си IEEFA отбелязва, че за пръв път от стартирането на показателя S&P 500 в челната десетка няма нефтогазови компании. Секторът, който преди е държал лидерска позиция с 28 % в S&P през 1980 година до едвам 4,4 % към днешна дата.

Ако към края на 2019 година липсва поврат, то това ще е първият път, в който ExxonMobil ще изпадне от класациите на огромните компании в Съединени американски щати след повече от 100 години, разяснява финансовият анализатор от IEEFA Kathy Hipple Както отбелязва в бюлетина си Институтът, енергийният бранш (по-точно дейностите свързани с петрол и газ) се подрежда на последно място по резултати във връзка с научно изследователска и развойна активност, а сходни резултати са регистрирани и през 2017 и 2018 година

Както отбелязва Sanzillo, това не е краткотрайна наклонност. По думите му, секторът, обвързван с нефта и газа е в крах, облагите се свиват, а опциите за вложения са проблематични. „ Това важи даже за компании като ExxonMobil “, споделя той, като регистрира и дългата история на компанията.
За пръв път на десето място в този момент в S&P 500 се издига Visa Inc, която изтиква ExxonMobil на 11-то място. Преди две седмици корпорацията Procter & Gamble Co. Също изпревари петролния колос.

Експертите въпреки всичко напомнят, че индикаторите на борсовите показатели не би трябвало да се абсолютизират, защото показват актуалното значение на един или други активи. Все отново неналичието на компания от нефтогазовия бранш в първата десетка на S&P си остава обезпокоителен.

http://ieefa.org
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР