Нефтогазовата компания Royal Dutch Shell смята, че е възможно да

...
Нефтогазовата компания Royal Dutch Shell смята, че е възможно да
Коментари Харесай

Shell прогнозира дефицит на LNG само след няколко години при липса на нови проекти


Нефтогазовата компания Royal Dutch Shell счита, че е допустимо да се стигне до недостиг при доставките на полутечен природен газ (LNG) към средата на 2020-те години, в случай че в близко бъдеще не бъде взето решение за нови планове в този бранш. Това се споделя в прогнозата на компанията за обстановката на LNG пазара за 2018 година (LNG Outlook).

Според данните на компанията, търсенето на международния LNG пазар за 2017 година е повишено с 29 млн. тона – до 293 млн.. Най-голям покупател на този пазар за предходната година са били Япония, Китай и Южна Корея. През 2017 година Китай е изпреварил Южна Корея, като е нараснал вноса на LNG до 38 млн. тона, което се дължи от една страна на икономическия растеж и от друга на ограниченията за битка със замърсяването на въздуха, получило се в резултат на работата та ТЕЦ-овете на въглища в страната, означават от компанията.

„ Както и преди виждаме засилено търсене от обичайните вносители в Азия и Европа, само че също по този начин считаме, че втечненият природен газ може да обезпечи по-гъвкаво, надеждно и по-екологично енергоснабдяване в света. Само в Азия търсенето се е нараснало със 17 млн. тона. Това се равнява на количеството, което Индонезия (пета в света по доставки на LNG) е произвела през 2017 година “, се цитират в известието на Shell думите на шефа на отдела за газ и различна сила към концерна Maarten Wetselaar.

„ Основавайки се на настоящите прогнози за търсенето, Shell счита за допустимо образуване на недостиг при доставките на LNG към средата на 2020-те години, в случай че в близко бъдеще не бъдат подписани нови планове за произвеждане на LNG”, прибавят от компанията. Shell отбелязва, че купувачите към този момент избират „ краткосрочни “ контракти за неголеми размери. Така да вземем за пример през 2017 година са били доставени 1,1 хиляди товари на спотовия пазар, което е със 17 % повече от 2016 година Този растеж главно се дължи на доставки от Австралия и Съединени американски щати.

Но несъответствието по договорите сред купувачи и снабдители продължава да се усилва, считат от компанията. Повечето снабдители както и преди се стараят да си обезпечат дълготрайни контракти, до момента в който купувачите избират краткосрочни и по-гъвкави, с цел да може да се конкурират по-успешно на вътрешните пазара за преправка на петрол и газ, изясняват от Shell.

Royal Dutch Shell прави рандеман и преправка на въглеводороди повече от 40 страни в света.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР