Нефтогазовата компания British Petroleum (BP) публикува годишната статистика в световния

...
Нефтогазовата компания British Petroleum (BP) публикува годишната статистика в световния
Коментари Харесай

Енергийната статистика на ВР не е много радостна: ръст на СО2, но и на потреблението и енергоносителите


Нефтогазовата компания British Petroleum (BP) разгласява годишната статистика в международния енергиен бранш - (Statistical Review of World Energy).
През 2017 година възобновимите източници на сила (ВЕИ) са се увеличавали с рекордни темпове. Независимо от това обаче, за пръв път от четири година са се нараснали и световните излъчвания от парникови газове, като това се изяснява с високото търсене на сила, което е подтикнало към нарастване на потреблението на изкопаемите горива – въглища, газ и нефт.

https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html

Целта на Парижкото съглашение за климата от своя страна цели значително понижение на изхвърлянията от парникови газове и при тези данни наподобява мъчно постижимо.

Потреблението на силата от ВЕИ в това време се е повишило до рекордно равнище – 69 млн. тона нефтен еквивалент, което е доста повече от върха, подложен по-рано и изчисляващ се на 53 млн.т н е. Темпът на растеж на ВЕИ също е измежду най-високите – 17 %.

Потреблението на сила в света е повишено с 253 млн.т н е (2,2 %) и нисковъглеродните технологии са покрили единствено една трета от този растеж. Останалите две трети са обезпечават от въглеводородите, измежду които природният газ се отличава с най-бърз растеж (+ 3% или 83 млн. т н е).

Ръстът на потреблението на сила (2,2%) е най-високият от 2013 година, а темпът на растеж надвишава данните за последното десетилетие ( 1,7 %). Освен това 4/5 от този растеж се падат на разрастващите се страни, само че би трябвало да се означи, че растеж на потреблението на сила към този момент се отбелязва и в Европа.
Търсенето на въглища още веднъж пораства след спад от три години – потреблението е повишено с 25 млн. т н е ( 1 % ), само че въпреки всичко остава под пика от 2013 година При това в Китай, където нормално се изгарят най-малко половината от въглищата, потреблението е повишено нищожно – с 0,5 % и до момента е с 3,9 % под пика от 2013 година
Смята се, че Индия и другите азиатски страни ще дефинират по-нататъшното развиване в бранша на въглищата. В Индия надлежно потреблението на въглища за година се е нараснало с 4,8 %, само че е под средногодишните темпове на растеж за последното десетилетие (6,3 %), а строителството на нови въглищни мощности в страната към този момент е лимитирано. Заложени са колосални проекти за развиване на ВЕИ.

С растежа на потреблението на газ, петрол и въглища през 2017 година са се нараснали и изхвърлянията от парникови газове – с 16 % или 426 млн. тона. Това става след три години на спад или нулев растеж.

В Европейски Съюз изхвърлянето на СО2 порастват три следващи години. Настоящите трендове слагат под опасност осъществяването на задачите от 2030 година, съгласно които излъчванията би трябвало да намалеят с 40 % от равнището от 1990 година
Изводът е, че както и преди светът продължава да е мощно подвластен от изкопаемите горива. Предвид растежа на СО2, специалистите считат, че това може да породи скептицизъм във връзка с постигането на задачите на Парижкото съглашение за климата. Това обаче не значи завършек на прехода към нисковъглеродна стопанска система. Промените в огромна степен се чака да се случат след 2025 – 2030 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР