Нефтът и газа са скъпи заради геополитическия риск и поради

...
Нефтът и газа са скъпи заради геополитическия риск и поради
Коментари Харесай

Експерт: Северен поток-2 умря преди да заработи

Нефтът и газа са скъпи поради геополитическия риск и заради това Русия може да получи рекордни доходи от техния експорт през 2022 година – над 300 милиарда $ съгласно прогноза на организация Блумбърг. Това обаче ще е лебедова ария – за 4-5 години съветският газ ще бъде изтласкан от Европа, а добивът на петрол ще спадне заради липса на вложения и западни технологии. Това е първата последица от войната на Русия в Украйна в областта на енергетиката.
Това разяснява за Frognews.bg Пламен Димитров от Българско геополитическо сдружение. Той продължава по този начин:

Вижте и други предстоящи последствия от войната:

. Газопроводът Северен поток-2 умря преди да проработи. Сега към този момент може да бъде нарязан за скрап, а след 5-6 години – и Северен поток-1.

. Германия най-сетне ще се снабди с терминали за импорт на полутечен газ.

. Газпром може да усили износа си за Турция.

. Руснаците ще се стремят още по-отчаяно да убедят китайците за градеж на дълъг над 5000 км газопровод от Ямал до Китай – „ Силата на Сибир-2 “. Може и да съумеят, само че при изискване, че се съгласят да продават газа на цени доста по-ниски от пазарните.

. Украйна няма да получи нов контракт за пренос на съветски газ след приключването на настоящия през 2024 година

. Транзитът на газ по системата Турски поток-Балкански поток евентуално няма да спре, тъй като след България тръбата отива в Сърбия и Унгария – това са двете европейски страни, които последни ще се откажат от съветския газ. Балкански поток обаче няма да работи с цялостния си потенциал и е малко евентуално в миналото да се изплати.

. В Европа може да има подем на нуклеарната енергетика.

. Двата съветски атомни реактора, който съгласно Б. Борисов са „ в найлони “ или „ в кашони “, в никакъв случай няма да проработят. Единствената разтуха е, че в този момент цената на остарялото желязо е висока.

. Въглищата, които при започване на годината бяха с прочетена европейска смъртна присъда, може да оцелеят още няколко години, до момента в който се намерят заместители на съветския газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР