Неформалните плащания в здравната система е желателно и това е

...
Неформалните плащания в здравната система е желателно и това е
Коментари Харесай

СЗО: Неформалните плащания в здравната система да се намалят с 15%

Неформалните заплащания в здравната система е желателно и това е задачата на Световната здравна организация /СЗО/ да се понижат до 15 на 100. Това сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на офиса на СЗО в България доктор Скендер Сила.

Той уточни, че сега в България пациентите доплащат персонални средства в размер на 44.2 на 100. През май се чака задгранични икономисти и финансисти да дойдат в страната ни, с цел да извършат разбор на здравната система, да окажат техническа поддръжка и да създадат рекомендации за смяна за понижаване на персоналните разноски за здраве, добави още доктор Сила.

България би трябвало да се оправи с това предизвикателство, както и с високите равнища на тютюнопушене, приложимост на алкохол, наднорменото тегло на жителите, незаразните заболявания, добави доктор Сила. През тази година Световният ден на здравето - 7 април, е на тематика

"Универсален достъп до опазване на здравето: за всеки на всички места ", което значи всеки на всички места да може да употребява здравни услуги без да изпитва финансово усложнение за това, изясни доктор Сила.

По думите му има страни от европейския район на СЗО, които доста добре се оправят с обезпечаване на повсеместен достъп, само че въпреки това най-бедната 1/5 част от популацията най-верятно няма да потърси здравна услуга поради финансово усложнение.

Председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето Даниела Дариткова сподели, че в страната ни има положително здравно покритие с положително качество, само че върху здравето въздействат и други фактори, за които е належащо обединяването на напъните на институциите, както и персоналната отговорност на всеки за личното му здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР