Неформална среща на генералните директори и аташетата по рибарство се

...
Неформална среща на генералните директори и аташетата по рибарство се
Коментари Харесай

Галин Николов: Пренаписахме историята в сектор рибарство и аквакултури

Неформална среща на генералните шефове и аташетата по риболовство се организира в Бургас. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На срещата генералните шефове обмениха отзиви за по новите оферти на Европейска комисия за изменение на системата за надзор на Европейски Съюз в рибарството и успеваемостта на досегашния правилник, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

" В момента настоящата система за надзор на рибарството на Европейския съюз е остаряла, не дава отговор на актуалните условия и би трябвало да се промени ", сподели генералният шеф на Дирекцията по морско дело и риболовство към Европейската комисия Жоао Мачадо. „ Бракониерството е покруса, тъй като бракониерите в действителност нарушават запасите на риба и те са в ущърб на легалните риболовци ”, сподели още Мачадо.

В рамките на работната среща участниците дискутираха случаите, в които нарушаванията на разпоредбите ще бъдат третирани като тежки, както и усъвършенстването и достъпа до базата данни. Правилата ще са годни за всички страни членки на Европейски Съюз.

„ Пренаписахме историята в бранш риболовство и аквакултури, което е голямо наслаждение за мен, че съм взел участие в по този начин написаната история. Днес голямо събитие, през вчерашния ден необикновено събитие, нашите чиновници ще имат права и ще извършват по-добре отговорностите си ”, сподели шефът на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури Галин Николов.

Предстои да се прецизират законовите уредби за контрола върху дребно огромния лов на риба, разпоредбите за любителския лов на риба и ефикасните способи за надзор, в това число с отдалечени електронни средства при разтоварване на целия улов.

Както стана ясно, чиновниците на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури към този момент ще имат право да задържат извършители при определяне на нелегално действие. Те ще могат да употребяват физическа мощ и помощни средства след предизвестие, записващи и заснемащи механически средства, както и моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване. Това стана допустимо, откакто народните представители одобриха дефинитивно измененията в Закона за рибарството и аквакултурите.

„ Да, ще има затвор за нарушителите, това, за което се борихме през вчерашния ден го постигнахме с общи старания. Тоест – всеки, който си разреши да бракониерства, рискува да бъде спретнат в пандиза ”, сподели още Николов.

Промените плануват забрани както за морския лов на риба, по този начин и за вътрешните водоеми в страната. Предстои да се уточнят финансовите наказания за нарушителите. С измененията ще се поправят и текстове от Наказателния кодекс, които би трябвало да влязат в действие от 31 юли 2018 година /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР