Неформален съвет на екоминистрите от ЕС в НДК днес и

...
Неформален съвет на екоминистрите от ЕС в НДК днес и
Коментари Харесай

Неформална среща на екоминистрите от ЕС в НДК

Неформален съвет на екоминистрите от Европейски Съюз в НДК през днешния ден и на следващия ден, като част от българското европредседателство. Министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че е настъпил моментът за действителни дейности и резултати за възстановяване на качеството на въздуха. Двете съществени тематики, които бяха във фокуса на вниманието през днешния ден, са ограниченията за възстановяване качеството на въздуха и за по-добро ръководство на бранша.

Над две трети от страните от Европейски Съюз, в това число и България, имат проблем с мръсния въздух, означи министър Нено Димов. Смята, че ограниченията за възстановяване качеството на въздуха не са идентични за всички страни и това прави предизвикването още по-голямо. Доволен е, че точно Българското председателство повдига въпроса за чистотата на атмосферния въздух.
Нено Димов - министър на околната среда и водите - Ако кажем, че това е екологичен проблем, ще бъдем извънредно неизчерпателни. Това е стопански, обществен, географски проблем.
Според него четири са равнищата за решение на проблемите с чистотата на въздуха - Европейската комисия, страната, общините и хората.
Нено Димов - министър на околната среда и водите -Не инцидентно говорихме, че смяната, която би трябвало да се случи за трайно решение на казуса, е смяна в нашия метод на живот, нашия метод на мислене.
Европейската комисия към този момент прави доста за възстановяване на качеството на въздуха, сподели еврокомисарят по околна среда Кармену Вела. Подчерта, че Комисията поддържа страните за осъществяване на стандартите посредством полемики, техническа помощ и финансова поддръжка. Според него би трябвало да се подхващат и ограничения за ограничение на търговията с коли - втора употреба, които замърсяват въздуха.
Кармену Вела - еврокомисар по околна среда, морско дело и риболовство -Ясно е, че това е голям проблем освен за екологията, а огромен сoциален проблем. Има към 400 хиляди случая на преждевременна гибел, които се дължат на неприятно качество на въздуха. Освен преждевременната гибел, да посочим фактът, че има голям брой хронични болести.
В рамките на неофициалния съвет беше подписано съглашение за новия програмен интервал по финансовия механизъм на Европейското икономчическо пространство сред България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.
Нено Димов - министър на околната среда и водите: Новата стратегия по околната среда за изменение на климата си слага за цел посредством предоставения финансов запас от 30,5 млн лв. да извърши ограничения по използване на значими политики в региона на управеление на боклуци и акомодацията към климатичните промени.
Според министър Димов по-доброто ръководство на бранша може да се реализира посредством лесноприложимо законодателство с работещи механизми за мониторинг и оценка.

Малко преди да завърши днешната среща деятели от организацията " Спаси Пирин " проведоха митинг пред НДК.Те упорстват за отдръпване на държавното решение за смяна на устройствения проект на Национален парк " Пирин ". Изпратили са писмо до всички европейски институции с искане да бъде анулирано решението. По-рано през днешния ден еврокомисар Вела разяснява тематиката.
Кармену Вела - еврокомисар по околна среда, морско дело и риболовство Еврокомисията не е разкрила нарушение на европейското законодателство по случая с Национален парк " Пирин ", само че ще продължи да следи тематиката от близко. Комисията не взе участие в проектите за застрояване на такива зони. Това е в компетенцията на страните членки.
В началото на неофициалната среща пред НДК имаше и друга демонстрация - деятели на фондация " Биоразнообразие " проведоха проява под мотото " Да спасим нашите морета " и връчиха петиция с настояванията си. Акцията е във връзка със периода, подложен от европейски документи, за ограничение на несъразмерния улов на риба до 2020.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР