Недялко Славов е областен управител на Смолян, той е и

...
Недялко Славов е областен управител на Смолян, той е и
Коментари Харесай

Недялко Славов: Квартирата на двама от тримата с коронавирус в Смолян се охранява денонощно

Недялко Славов е регионален шеф на Смолян, той е и ръководител на Областния спешен щаб. Обърнахме се към него, с цел да разберем по какъв начин се ползват в Смолянско ограниченията, които са наложителни за цялата страна, а и да разяснява характерните за региона случаи.
Г-н Славов, какво е положението момчето с ковид от Гьоврен, настанено за лекуване в регионалната болница, и също на брачната половинка и приятеля му от Чепеларе, чиито резултати са негативни?
И тримата се усъвършенстват всекидневно. Контактни са. Тук става въпрос за младежи, бързо се възвръщат.
А другите двама, които са инфектирани, само че са под карантина в квартирата?
Те нямат признаци от началото, само че остават под карантина в границите на планувания в логаритмите период. 
Има ли доктрина в самия спешен щаб по повод за това, че двамата в началото болни, са имали прекалено много контакти, а инфектиран е единствено един човек?
Не мога да разясня. Вярваме на резултатите от взетите проби, които са негативни. Действително, откакто излязоха трите позитивни проби преди 6-7 дни до момента нямаме нов инфектиран.
Колко бяха пробите, които са дадени до момента и за какъв брой от тях има резултати?
Информация може да даде РЗИ. Те изпращат и засичат резултатите.
Същото е евентуално и за броя на карантинираните?
За тях сме основали по-стройна организация в тясно взаимоотношение с общините. Информацията, която постъпва в РЗИ и полицията, е от граничните пунктове, където се прибират хората от Западна Европа. Благодарение на кметовете и кметските наместници всекидневно получаваме информация за лицата, които идват от тези страни и са сложени под карантина. Засичаме информацията от РЗИ и общините и откриваме в реалност какъв брой лица са под карантина. Бройката всекидневно се трансформира.
Сигурно се трансформира всекидневно и броят на връщащите се в Смолянско от чужбина, имате ли данни към сегашния миг какъв брой са?
РЗИ имат тези данни. Не знам дали всекидневно ги отмятат, тъй като информацията е огромна като размер. Но механизмът е подобен - когато в РЗИ постъпи информация за човек, който се е прибрал и е с непрекъснат адрес на територията на региона, се уведомява кметът. Автоматично му се връчва наставление на входа на България от санитарния контрольор - на граничния пункт или на летището. Те следва да останат под карантина 14 дни. Информация за това постъпва в РЗИ, а РЗИ уведомява кметовете за даденото лице. И в случай че инцидентно кметовете открият, че някое лице се е прибрало от Западна Европа, уведомяват полицията и РЗИ. По този метод се реализира форма на двоен надзор - веднъж през общините, повторно през РЗИ.
Има ли информация какъв брой хора са нарушили карантината си?
Доколкото знам против двама души е формирано досъдебно произвеждане.
Коя от ограниченията дотук въведохте най-трудно?
Контролът върху карантинираните лица е най-голямото предизвикателство все още.
А от началото на спешния интервал до момента кой от случаите ви изуми най-силно?
Първият случай на определяне на ковид. Лицето, което даде първа позитивна проба, се прибира от Англия на 13-ти март. Не предстои на наложителна карантина, защото на наложителна карантина подлежат лицата, които са се прибрали след 18-ти март. Идентифциран е обаче от служителите на реда, за което доста им благодаря, като рисков, защото им е прочут с предходни свои прояви. Накаран е да му бъде взета проба, която за жалост се оказва позитивна. Предвид рисковия му профил Областният щаб взе решение той да бъде подложен под насилствена карантина и е непрекъснато охраняван дружно с двете други контактни лица в квартирата му. Той е с психологично заболяване. Ежедневно е проверяван от психиатър. Благодарение  на община Смолян и на Българския червен кръст се доставят нужните артикули от първа нужда.

Нямаме такива сигнали за целия интервал на изключителното състояние до в този момент.
Има ли проблеми с доставките на артикули от първа нужда за хората под карантина, които нямат близки?
Има единични случаи, само че би трябвало да уточним, че редът е следният: Те провеждат доставките на храна и артикули от първа нужда през свои родственици. Ако нямат такива, се обръщат към общините, които извънредно бързо реагираха и осигуриха механизми за доставяне на в действителност нуждаещите се лица, когато нямат родственици, на които да разчитат. Третият механизъм е през БЧК. Но всеки сигнал е обсъждан настрана и деликатно. Понеже имаше пререкания по един от случаите, подложен под карантина, би трябвало да кажем, че лицето, което е подало недоволство, в действителност има родственици, които да им окажат тази помощ.
Една жена беше снимана във видео да споделя, че нито една институция в Смолян не се е отзовала, а след това се оказа, че са й пращани и цигари, и храна, ще го коментирате ли?
Да, за същия случай става дума, за Тамара. Там се хвърлиха обвинявания върху нас и община Смолян. Жената закъсала за цигари, които не са артикул от първа нужда. Отделно беше изяснено, че има родственици, които биха могли да оказват помощ.
При служителите на реда, които охраняват входно-изходните артерии на Смолян, какви са най-честите проблеми?
Общо взето наблюдението е, че няма предприемане на непотребни пътувания. Всеки, който е тръгнал, е с основателна причина - отиване на работа или оказване на здравна помощ. През тези дни няма зародили недоразумения или произшествия на контролно-пропускателните пунктове, само че трафикът е доста намалял. Променен беше първичният тип на декларацията за пътешестване. В утвърждения все още втори вид не се изисква автограф и щемпел на работодателя, а единствено този, който пътува, попълня декларация. За да улесним снабдяването с тези заявления, които в действителност могат да се смъкват от интернет-страницата на Министерство на вътрешните работи, ние сме популяризирали задоволително количества в самите контролно-пропускателни пунктове. Идеята е този, който пътува, да може на място да я попълни и да я съобщи на служителите на реда.
Вече има апели на локалните управляващи за набиране на доброволци. В кои действия закъсват?
Ние имахме конферентен диалог с кметовете на общини и по този начин ще вършим всяка седмица. Виждам, че има самодейност от тяхна страна за набиране на доброволци, само че се уточнихме това да става координирано с БЧК, които имат подразделения във всяка община с избран набор от доброволци, които биха могли да се употребяват. Съветът ми е потребностите и наличностите в общините и БЧК да се напасват и да вършат добра организация. Всяка община през общинския спешен щаб, съгласно ограниченията, които се изискват за осъществяване от Националния щаб, прави организацията по тяхното използване. Похвална е самодейността на община Смолян за набор на доброволци, имайки поради че е прекомерно сложна за обслужване поради многото обитаеми места и отдалечеността им от общинския център. Сами съзнавате, че не е допустимо общината да направи организацията без включването на доста хора.
Колко постоянно се събира регионалният щаб и по какъв начин споделяте между тях?
В рамките на Медицинския съвет, който беше основан още при започване на март, са извършени три съвещания. До момента Областният спешен щаб, който продължи да работи в по-редуциран вид и стъпващ главно на състава на съвета за сигурност, е провел още три съвещания. В всекидневен контакт сме с доктор Кубатева (директор на РЗИ- Смолян) и старши комисар Димов (директор на ОДМВР – Смолян), които имат съществени задания по използването и осъществяването на ограниченията.  
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 25 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР