Недялко Славов е областен управител на Смолян над пет години,

...
Недялко Славов е областен управител на Смолян над пет години,
Коментари Харесай

Областният управител на Смолян: Казусът с т.нар „златен път“ е юридически, още не е прехвърлен на АПИ

Недялко Славов е регионален шеф на Смолян над пет години, в периода септември 2009 година – ноември 2011 година е бил заместник-областен шеф. Потърсихме го, с цел да даде повече информация за държавните обекти, които се извършват на територията на региона.
Г-н Славов, интензивно се работи от много време по пътя сред Смолян и Девин, вършат се подпори, тротоари, отводнявания, дори асфалтираха тук-там. Как би трябвало да наподобява обектът в приключен тип?
Обектът би трябвало да бъде приключен октомври месец тази година и поради темповете, с които се строи, не чакам да има някакви закъснения. Още повече, че досега не пораждат непредвидени работи. Всъщност пътното платно ще добие доста добър тип, и освен асфалтовата настилка, а всички уреди. Особено впечатляващ ще бъде планът в тези сектори, които минават през обитаемоте места Смолян и Широка лъка, където се планува напълно замяна и на тротоарните настилки. Това е изключително значимо, защото пътят минава през най-натоварения първоначален сектор в Смолян и съм сигурен, че ще бъдат впечатлени освен живущите, а всички, които посещават регионалния град. Това важи и за Широка лъка - място, което по традиция се посещава от доста туристи и главната улица ще добие освежен тип дружно с тротоарите през цялата дължина на селото.
Виждаме, че скосяват скатове в много завои, с цел да не се свличат земни и скални маси. Това скосяване включено ли е в плана?
Целта при обновяването в сервитута на пътя - там, където може да се реализира линейна скорост и няма потребност от отчуждавания, това да бъде направено. Предполагам, че всичко е отразено в работния план и в съгласие с възложителя, включително и укрепването на скатовете са предмет от работния план. Ако не са, в допълнение се разпореждат и надлежно утвърждават от възложителя и проектантите. Така, че не би следвало да имаме терзания по отношение на качеството на осъществяването и приемането на тези укрепвания. 
Имаше към този момент мнения – доста хубави, само че и сериозни, за пътя от Кричим към Девин, най-много за поддръжката му. Какво не ни доближава за съответна реакция в поддръжката даже на новите сектори, сякаш не ги укрепват задоволително добре?
Не бих се съгласил. Знаете, че по един от главните планове, изпълняван през предишните години - Чепеларе-Асеновград, в допълнение бяха контрактувани и укрепени свлачищата и, популярност Богу, последните години нямаме свлачища по тези сектори. Никога не можеш да предвидиш къде ще се свлече, къде ще се срути, изключително при този непрекъснато изменящ се климат. Специално по пътя от Девин до Кричим, знаете, че има чисто юридически проблем с един сектор, който към момента не е трансфериран на Агенция " Пътна инфраструктура ". Това е обиколният път на бент. „ Цанков камък “.
Тоест, така наречен " златен път "?
Да. Обикновено най-сериозни проблеми имаме в този сектор през зимата. Агенцията въпреки всичко поема поддръжката му, само че не може да укрепва свлачища там, защото юридически това не е допустимо.
По информацията, която постъпва при Вас, за какво не върви работата по пътя Средногорци-Рудозем, да не би да не е платено на изпълнителя – консорциум от компаниите „ Галчев инженеринг “ и „ Фармвил “?
Не имам вяра да има проблем с финансовото осъществяване и уговорките от страна на Агенция " Пътна инфраструктура ", защото планът е финансиран с европейски средства по Програмата за трансгранично съдействие Гърция - България. Това, което знам, е, че породи проблем с водопровода, който минава в сервитута на пътя и по мнението на надзорната компания обектът беше спрян, с цел да се обясни какво да се предприеме с него. Моето мнение, а и мнението на надзорниците, беше, че там би трябвало да се планува ремонт и на водопровода, който зарежда Мадан от бент. " Пловдивци ". Всъщност това в допълнение планиране и търсене на нужните за водопровода финансови средства забави осъществяването на пътния план. Доколкото имам информация, този ремонт към този момент е контрактуван и е предоставен по съответния ред на консорциума сред двете сдружения като в допълнение задание. Така че те първо би трябвало да подменят водопровода и едвам тогава да завършат пътния обект.  
Кога изтича срокът на контракта им с Агенция „ Пътна инфраструктура “?
При естествен темп на работа той трябваше да бъде приключен през есента на предходната година, в случай че не бяха зародили тези спомагателни компликации по време на строителството. Предполагам, че до края на тази година ще бъде приключен.
Поръчката за другия обект – обход на Рудозем и виадукт, напълно закъса. Първо я разпоредиха, само че изпълнителите се отхвърлиха, последва ново съобщение, което е в ход. Проблем ли ще е закъснението на двата обекта, в случай че не са подготвени до завършването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем - Ксанти?
При всички положения има терзания, тъй като всички тези обекти - Средногорци-Рудозем, обходът на Рудозем и граничният пункт от българска страна, са част от плановото предложение за отварянето на граничния пункт при Рудозем. Хубаво би било всички планове от българска и гръцка страна да вървят паралелно и да завършат едновременно. Надявам се, че с обхода на Рудозем няма да има проблем и ще се стигне до подписване на контракт. Между другото, първата поръчка бе сполучливо финализирана и имаше определен реализатор, който след това отхвърли да подписа контракт. Не е ясно заради какви аргументи. Видно от втората поръчка цената е повишена с към 30% и допускам, че това провокира по-голям интерес. Тази социална поръчка се проточи поради изключителното състояние и спомагателните разпореждания за удължение на периодите в този интервал. Знам, че има задоволително предложения, които сега се правят оценка, и се надявам, че в границите на 2 месеца процедурата ще бъде финализирана със подписан контракт. Самият обходен път не е тежък за осъществяване, защото е към 3 км и за един сериозен реализатор не би следвало да има основни проблеми. По-особена е обстановка с мостовото оборудване над река Чепинска, което е предизвикателство за всеки строител, само че се надявам, че и то ще бъде изпълнено сполучливо. Преди да се избере реализатор обаче не можем да се ангажираме със периоди.
Самото строителство на граничния пункт в график ли е, поради изключителната обстановка, и имате ли информация по какъв начин върви гръцкият сектор?
Нямаме проблем досега с осъществяването на граничния контролно-пропускателен пункт. Имаше известни забавяния заради неприятното време през зимата и пролетта. В момента обаче е мобилизиран задоволително механически и човешки запас. Работи се с удължено работно време, с цел да се навакса лекото закъснение, само че нямаме терзание, че обектът ще бъде отложен. Основно се извършват водостоци и изкопно-насипни действия редом на няколко сектора. Предстои да стартира работа по площадката на самия граничен пункт, върху която би трябвало да бъде инсталирана железна структура и да се построи постройката. Успоредно с това ще се работи и на обходния път. Към момента нямаме някакви терзания по отношение на непредвидени действия по строителство. Очаквам самият пункт да бъде подготвен в границите на контрактувания период - края на тази година. Забелязва се обаче леко закъснение на строителните действия на нашите гръцки сътрудници, които строят пътя от Димарио до границата. Припомням, че срокът за осъществяване беше май месец тази година. Доколкото знам пораждат непредвидени спомагателни действия, които постановат удължаването на контракта с една година. Това ми е предварителна информация от нашите сътрудници и се чака през май месец 2021 година да бъде приключен пътният сектор от гръцка страна. Сами разбирате, че прекомерно евентуално е ние да приключим строителството на граничния пункт няколко месеца по-рано от тях.
Всеобщо беше упованието месец-два след изгражането на пункт да се отвори границата, само че очевидно няма да е по този начин?
Всички желаем колкото се може по-бързо да се отвори граничният пункт, само че сами съзнавате, че без да е построена пътната права от гръцка страна и да е пусната в постоянна употреба, това няма по какъв начин да стане.
Да чакаме ли скоро да укрепят свлачището по пътя сред Смолян и Мадан?
Имам такова очакване. Не мога да кажа обаче по кое време тъкмо ще стартира. Това, което знам, е, че на последния технико-икономически съвет към АПИ е признат вид за подсилване и следва изпълнителят " Автомагистрали " да внесе за дефинитивно утвърждение работният план. След това ще се наложат известни отчуждения, с цел да бъде издадено разрешението за градеж, а паралелно с това Агенцията организира и процедура за избор на строителен контрол освен на този обект, а и за още няколко десетки свлачища. Без избор на строителен контрол и без позволение за градеж не могат да стартират никакви строителни действия. Важното е, че финансовият запас е гарантиран. Той е близо 8 млн. лв.. Считам, че това е значимо изискване за осъществяването на обекта, само че преди да минат тези процедури не може да се ангажираме и със периоди.
Чии са парцелите там?
Горски фонд са и е належащо решение на Министерски съвет за позволение за градеж в горски парцели. Отчуждаването се прави в интерес на Агенция " Пътна инфраструктура ", защото минават от един притежател в различен.  
Строителството на пътя Белица-Загражден на какъв стадий е?
На територията на Смолянска област са изпълнени всички нужни строителни действия. Положен е и асфалт директно до границата сред областите Пловдив и Смолян. За останалата част от пътя, който е напълно в територията на Пловдивска област, Агенция " Пътна инфраструктура " организира социална поръчка и подписа контракт с " ИСА 2000 " за инженеринг - работно планиране и осъществяване. Доколкото съм осведомен цената на плануваните действия, които възложителят е приел, надвишават цената на поръчката и тук имаме чисто юридически проблем по какъв начин да се постъпи с възлагането на спомагателните действия. Очаквам решението на Агенцията, с цел да можем да разясняваме детайлно.
Защо всред плановете, планувани за осъществяване с държавни или европейски средства, не се откриват секторите Девин- Доспат – Гоце Делчев и Смолян-Баните?
Наистина тези пътни сектори, ще прибавя и Златоград - Неделино - Бял извор, остават в най-лошо положение, само че не може внезапно да се влага по всички държавни пътища. За тях имаше готови софтуерни планове и се надявам с бъдещите доходи от ТОЛ-системата те да бъдат поетапно обновявани, тъй като не са планувани европейски средства за тях.
Възложили сте изработването на план за тръбопровод до бент. „ Пловдивци “, какъв е обсегът му и какво следва?
Още няма обезпечен финансов запас за проектирането. Надявам се и този въпрос да решим. Всъщност новият тръбопровод напълно покрива съществуващия и няма нови сектори по трасето. Допълнително обаче са включени отклонките от основния тръбопровод към околните обитаеми места, край които минава той. В това число са отклонения за Мадан, Средногорци, Рудозем, кв. Койнарци, Пловдивци, Елховец, Войкова лъка, които са някъде към 6 км общо. След привършване на работното планиране и издаване на позволение за градеж ще се търсят средства за поетапната или цялостна замяна на водопровода.
Правили ли сте рекапитулация през годините, откак сте регионален шеф, какъв брой километра държавни пътища са направени в региона и на каква обща стойност?
По груби сметки в региона за последните 5 година са актуализирани или са в развой на възобновяване и ще бъдат приключени тази година 180 км републикански пътища на обща стойност над 150 млн. лева - главно с европейско финансиране, само че има и със заемно финансиране, и от бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура ". Това са пътищата Смолян - Пампорово, прохода Превала, Рудозем-Смилян, 16 км сред Мадан и Златоград, Доспат-Сърница, Батак-Доспат, Девин- Михалково - Кричим, Чепеларе-Асеновград, в този момент Смолян-Девин, обходът на Смолян, Средногорци - Рудозем, обход на Рудозем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР