Недялко Недялков, собственик на Пик © Георги Кожухаров Скоро можем

...
Недялко Недялков, собственик на Пик © Георги Кожухаров Скоро можем
Коментари Харесай

Мнения Daily - Етикетът "журналистика" да се свали от "Пик"

Недялко Недялков, притежател на " Пик "

© Георги Кожухаров Скоро можем да забележим и претендент за кмет, сниман в клозета.
Сигнално кафяво

Етикетът " публицистика " да се смъкна от " Пик "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на някогашния ръководител на Съвет за електронни медии доцент Георги Лозанов за " Дойче веле "

Рядко българското общество е постигало такова единогласие във възмущението си, каквото " Пик " провокира с публикуването на фотоси със полово наличие с приятелката на претендента за кмет на София от Демократична България. Издателят на " Пик " беше единственият, който се опита да оправдае обявата в присъщия си нахален звук. Извън нападките му в разнообразни направления - без всякаква връзка с тематиката - " двата кита " на защитната му защита бяха: фотосите са същински и никой не може да го спре да споделя истината; а той трябвало да се устоя самичък и това му давало правото да пуска всичко, което притегля читатели.

Какви доказателства има, че фотосите са същински, е обособен въпрос. Но по логиката, че е задоволително нещо да е по този начин, с цел да го пуснеш, скоро можем да забележим и претендент за кмет, сниман в клозета. Най-меко казано - в " Пик " са лишени от сензитивност към културната граница сред частно и обществено, сред тяло и общество, върху която се крепи човешкото достолепие. Общото в стотиците мнения за действието е, че се " прекрачват граници, които до момента не са били преминавани ", и " които не могат в никакъв случай да бъдат прекрачвани ". А когато, с цел да се издържаш самичък (отделен е въпросът дали и това е вярно) би трябвало да прекрачваш тези граници, ти изобщо не се издържаш самичък, а с кражба на непознатото достолепие.

Силно деморализиращо е чувството, че никой нищо не може да направи - освен на " Пик ", а на всекиго, решил да се показва за публицист, до момента в който прави нещо друго с друга цел. Медийното законодателство не дава особени благоприятни условия, защото следва нормите в старите демокрации, където такива дискредиращи специалността превъплъщения са едва познати. Когато " Пик " аплайваше за регистрация на телевизия пред Съвет за електронни медии, нямаше какво друго да направя, с цел да възразя, с изключение на да си подам оставката като ръководител на органа. Символен жест, останал, както се вижда, без последици.

С последния компромат обаче като че ли прагът на поносимостта е надхвърлен. Много и разнообразни медии се сплотяват под надпис " Днес е денят " - с зов етикетът " публицистика " да се смъкна от " Пик ". И политиците са призовани да се включат, като прекратят всякаква връзка с медии, чието държание не им дава право да се назовават по този начин. Иначе солидарността им с потърпевшия от компромата кандидат-кмет ще наподобява лицемерна.

Всъщност, в случай че не за друго, през днешния ден е денят да се разбере, до каква степен на мощно нечистата обществена среда в България са ѝ останали съпротивителни сили да се погрижи за личната си хигиена. Така че да има граница сред тези, които прекрачват границите, и останалите обществени гласове.

-----------
На процедура инспекторатът е и КПКОНПИ за правосъдната власт.

Трета власт

Да не забравяме, че и правосъдните инспектори се сменят

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Шумотевицата към назначението на Иван Гешев за основен прокурор, маскирано като избор, оставя в сянката си друго немаловажно събитие в правосъдната власт. През актуалната есен Народното събрание има задължението да провежда процедурата и да избере правосъдни инспектори като обнови напълно състава на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Съдебните инспектори са с мандат от 4 години, а основният правосъден контрольор, избиран също от Народно събрание, упражнява 5-годишен мандат. По ред аргументи приключването на мандата на гл. правосъден контрольор Теодора Точкова съответствува с този на редовите инспектори.

Теодора Точкова.

Фотограф: Надежда Чипева

В резултат на това до 18 декември би трябвало да бъдат излъчени 10-тима членове на ИВСС, а до 2 февруари 2020 година - и нов основен правосъден контрольор. За да бъде спазен законоустановеният период, Народно събрание следва да открие процедурата още в самото начало на септември, защото по закон това би трябвало да се случи от 2 до 6 месеца преди приключване на мандата на сегашния ИВСС. Причината да се стигне до това неудобно и преднамерено избягвано състояние за двоен едновременен избор лежи както в 42-рото, по този начин и в 43-тото Народно събрание, които провалят две следващи процедури, вследствие на което осуетяват конституционния план за последователност сред управлението на ИВСС и инспекторите.

Но от кое място идва значимостта на инспектората? Макар и вторичен орган към Висш съдебен съвет институцията има пълномощието да ревизира работата на съдиите, прокурорите и следователите. В компетентността на ИВСС е и да насочва оферти за дисциплинарно наказване на магистратите. Ако жителите са недоволни от правораздаването – ИВСС остава последната опция да се възвърне доверието им както по отношение на бързината за разглеждане на делата, по този начин и по повод до каква степен без значение е произнасянето на съдиите и прокурорите по заведените каузи и постъпилите сигнал. В допълнение към това от 2017 година на процедура инспекторатът е и КПКОНПИ за правосъдната власт, защото открива съществуването на спор на ползи на съдиите, прокурорите и следователите, както и събира, разгласява и изследва имуществените им заявления.

В мандата на настоящия правосъден контрольор Теодора Точкова статутът на ИВСС освен получава нови пълномощия, само че и редица от тях го укрепват като саморегулиращ се орган – самичък приема правила за това какви да бъдат и по какъв начин да се правят инспекции на съдилищата и прокуратурите, на какво равнище и в кой правосъден регион. Също въпрос на саморегулация е по какъв начин да упражнява функционалностите си по предварителна защита на корупцията и имуществения статус на магистратите.

Въпреки необятните пълномощия, нараствания щат чиновници в помощ на инспекторите, повишения бюджет и редица кариерни добавки за инспекторите предстоящите резултати по този начин и не се появяват. Инспекторатът не се употребява с високо доверие в обществото, а като наподобява да е изгубил доверието и на самите правосъдни среди, защото не санкционира провинилите си, а разпъва специфичен чадър над тях. Затова и възвръщането на доверието е първата и най-важна нужда, като ролята на ИВСС следва да бъде строго уравновесена – без да оказва напън върху магистратите, без да неглижира проблемите на търсещите правораздаване.

-----------
Играта на Мая Манолова може да бъде сполучлива, само че е доста комплицирана.
Местен избор

В София Българска социалистическа партия не може да провежда електорално болшинство

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Включването на фигури като Славчо Велков в акцията на Манолова ще разшири опцията нейната кандидатура да бъде възприемана като партийна, или - по-неблагоприятно - като скрито партийна. Значими фигури се изредиха във времето като де факто претенденти на Българска социалистическа партия за кмет на София. Някои от тях бяха със статут на самостоятелни претенденти, а други - намерено партийни.

Славчо Велков

И в двата случая неуспехът на поредицата червени претенденти се обуславяше от елементарния факт, че в София Българска социалистическа партия не може да провежда и да осъществя свое електорално болшинство. Затова Манолова избра да играе оптимално граничен претендент - с позиция на амнезия за политическата си кариера в Българска социалистическа партия преди годините като омбудсман и с приемане на дела, които биха довели в нейния лагер друг вид цивилен позиции и цивилен групи. Тази игра може да бъде сполучлива, само че е доста комплицирана. Защото човек не стартира живота си още веднъж единствено при декларирано предпочитание. Това изключително доста важи за обществения и за политическия живот.

Велков внася изразителен партиен привкус в коктейла от еднаквост на Манолова като самостоятелен претендент за кмет. Може би поради това неговото присъединение е решено да се случи в самото начало на акцията. Както и оповестяването на позицията на градската организация на Българска социалистическа партия и на Позитано за кандидатурата на Манолова. Веднъж дадена, тази поддръжка по-късно ще бъде сложена на назад във времето в обществените изяви, които ще преследват привличане на други категории софиянци - с изключение на партийните маси.

Неизвестните ще отпадат последователно, с цел да се разчита оптимално на резултата на изненадата. Този резултат ще бъде значим за акцията на Манолова и като антитеза на предвидимата и лишена от капацитет за изненади кандидатура на сегашния кмет Фандъкова. Така ще се търси акция в нахлуване за Манолова и слагане на Фандъкова в принудена акция на защита. Това ще се търси и преследва.

Но в действителност, сходна акция, съединена от ненадейно разнообразни детайли - каквато се обрисува да води Манолова - е комплицирана и рискова заради високата си непредвидимост. Която дава шансове и на самата Манолова, и на нейните съперници да сервират изненади.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР