Недоволството срещу ГЕРБ расте, но не му се разпада електоратът.

...
Недоволството срещу ГЕРБ расте, но не му се разпада електоратът.
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Не му спада плюсът на Борисов, но много му расте минусът

Недоволството против ГЕРБ пораства, само че не му се разпада електоратът. Наблюдаваме доста необичаен резултат. Това сподели пред БНР социологът Андрей Райчев. 

Обикновено има едни хора, които стартират да напущат електората и да се насочват към различен електорат. Това не го следим, само че съперниците на ГЕРБ порастват. Не му спада плюсът на Борисов, само че доста му пораства минусът, разяснява той, написа novini.bg.

Социологът изясни неналичието на разпад измежду електората на ГЕРБ с това, че в неговите очи всички настоящи кавги " са истории от върха ": " Ограда - не ограда. Всички крадат и ясно, и те са крали с оградата. Това някак не му внася нов детайл. Кой скандал да вземем? Хасковските братовчеди. Че къде няма братовчеди? Той си знае. За него се описват други истории - да вземем за пример " Хлябът нараства ". 

Намаляването под милион ще трансформира ГЕРБ в друга партия - в случай че стане втора, съобщи Андрей Райчев. По думите му, напускането на 200-300 хиляди души може да се свърже единствено с справедливи промени в виталното ниво, а " тук всичко е на страната на Борисов ".

Ако виталното ниво стартира да спада, каквото приказват цяла серия икономисти, тогава фактически ГЕРБ ще бъде под съществено тестване, счита социологът: " Затова, наред с обществените и шумни борби Борисов внезапно покачва стандарта на държавния чиновник, и с пенсиите работата ще отиде по същия метод. Това частично е справедливо за българите, частично Борисов се пробва да си " купува " време. Той се мъчи да си умножи електората по значимите въпроси. Борисов е доста сензитивен на тематика хора. Това му е силата, това му е геният. Той добре схваща елементарния човек и тази обстановка я схваща прелестно. Ако това изпусне, изпуснал е всичко ". 

Определяното като война сред президента и премиера все още не е война, безапелационен е Андрей Райчев, който назова протичащото се " предвоенни обстановки " и добави, че " войната не наподобява по този начин ".

Райчев посочи, че трима души са изгрели вляво като нови централни нападатели и водачи, които заобикалят ГЕРБ - Корнелия Нинова, Румен Радев и Мая Манолова. 

" Досега ГЕРБ нямаше съпротива. Корнелия Нинова за една-две години съумя да стегне, да извърви един доста значим път – от разпасана тайфа към мощна, остра, непримирима съпротива, до опция сега – след " Визия за България " това е опция ".

Райчев означи още, че Нинова е удвоила резултата на Българска социалистическа партия и левицата е достигнала " историческия си таван ".

Всички борби президент - министър председател са завършвали скучно и еднакво: президентът бие, поясни още социологът: " Това беше Желю Желев – Филип Димитров, това беше Петър Стоянов – Иван Костов. Първанов не се " биеше " с министър председателите, само че доминираше по по-сложен метод, тъй като имаше два мандата. Много би трябвало да се замислят в ГЕРБ дали по този начин елементарно могат да се изправят против президента ". 

Според социолога, омбудсманът Мая Манолова, която " заобикаля " премиера по рейтинг, в очите на хората се занимава не с проблемите на елита, а с техните проблеми и по тази причина хората я обичат.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР