Недоволство от почти сигурното спиране на допълнителното възнаграждение за постигнати

...
Недоволство от почти сигурното спиране на допълнителното възнаграждение за постигнати
Коментари Харесай

В НАП се надига недоволство заради спирането на бонусите

Недоволство от съвсем сигурното прекъсване на спомагателното заплащане за реализирани резултати се надига измежду служители. Ропотът е най-силен в Национална агенция за приходите, където от време на време наградите възлизат на към 30% от общото заплащане на редовите чиновници. В интернет групите, които сплотяват хора, работещи в организацията, се срещат мнения, че действието е еднакво на изменничество и въздейства доста демотивиращо.

Както „ Сега ” писа, наградите в някои държавни структури ще бъдат орязани като спестовност поради рецесията, обвързвана с ковид. Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че такава мярка е допустима.

По традиция сумите се заплащат през втората половина на април. Бонусите се изчисляват за всяка конструкция настрана съгласно вътрешни процедурни правила и формула. Всеки шеф прави оценка самостоятелния принос на чиновниците си. В някои ведомства калкулациите към този момент са направени, само че отговорът от централите в София е, че награди за първото тримесечие няма да има.

В интернет мрежите всичко това се прави оценка като пренебрежение за положения труд, неглижиране на рисковете за редовите чиновници при ковид (мнозина от тях работят в претъпкани зали и фронт офиси), липса на съсловна отбрана и така нататък „ Не сме срещу страната да вземе тези пари. Но дано изрично да уточни, че отиват за лекари и други хора, които се борят на първа линия с вируса. А изясненост няма ”, споделиха пред „ Сега ” служители.

Бонусите имат неприятна популярност измежду по-голяма част от обществото, само че в реалност без тях приходът на хиляди редови чиновници би бил прекомерно невисок.

Най-вероятно в браншове, които директно са ангажирани с епидемията – опазване на здравето, Министерство на вътрешните работи и т.н, рестрикции няма да има. Ако наградите в останалите сфери бъдат спестени, еднократната бюджетна спестовност за три месеца ще е към 100 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР