Недоволни надзиратели се събраха пред Министерството на правосъдието. Те поставиха

...
Недоволни надзиратели се събраха пред Министерството на правосъдието. Те поставиха
Коментари Харесай

Мария Павлова: Надзирателите минават на 12-часови смени

Недоволни надзиратели се събраха пред Министерството на правораздаването. Те сложиха съответни претенции към отрасловия министър. Те са за цялостна промяна в системата, справяне с експанзията в пандизите, възстановяване изискванията на труд и повишение на възнагражденията.

" Поредната среща с управлението на този профсъюз се организира в петък и продължи повече от 3 часа. Подробно им бяха обяснени претекстовете, които постановат въвеждането на 12-часов заменен режим на работа в пандизите. Режимът на работа на 24-часови смени не е човечен по отношение на самите служещи. Ние сме единствената страна в Европа, в която местата за отнемане от независимост не престават да работят на този режим. Изрично е разказано в законодателството на България, че 24-часовият режим на работа би трябвало да бъде единствено по изключение ", сподели заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова в " България заран ".

А с цел да няма огромен стрес в системата се планува гладко и поетапно прекосяване към новия режим на работа. Работи се по места с началниците на затвори и надзирателския състав.

" Не дадоха точни причини за какво желаят това нещо, което нарушава техни законни права. Ако преминем на 12-часови смени, ще паднат разноските за ексклузивен труд. Това е перо, което пречи на увеличението на заплатите. Направени са планове, поискали сме спомагателни 23 млн. лева единствено за ГДИН. Провеждат се непрекъснати срещи със синдикатите, имаме доста добър разговор с тях. С другите синдикати нямаме напрежение, стачкува един профсъюз ", посочи зам.-министърът на правораздаването пред Bulgaria ON AIR.

С отпушването на състезанията и назначението на хора сега незаетият щат е паднал от 10 на 2%, означи Павлова. За последните 5 години положението на пандизите много се е подобрило, само че не и с помощта на страната, която не отпуска задоволително пари за местата за отнемане от независимост, добави тя.

Павлова разяснява и плана за създаване на затвор в Самораново. По думите ѝ концепцията е от предишен програмен интервал. Вече има избран терен в Самораново, а публичната поръчка е в напреднал стадий.

" Комплексът би трябвало да се състои от 8 здания - затвор без решетки с огромен обучителен център и хотелска част. Ще има и спортни зали. Идеята е, че би трябвало да има по-добра предварителна защита, с цел да бъде понижен рецидивът, а това става с повече работа с лишените от независимост и с обезпечаване на условия, които да ги приготвят за живота на открито ", изясни гостът.

Вписани са 70 случая на експанзия в Травматичния указател, като по всички тях се прави инспекция - следват санкции. Според Павлова по-големият проблем е вербалната експанзия, която няма по какъв начин да бъде измерена. След инспекции са хванати и 26-има чиновници за импорт на неразрешени движимости в пандизите.

" За 2 месеца успяхме да свършим много, което се регистрира освен от нас, само че и от синдикатите. Успяхме да изработим и приемем, от 1 януари влиза в действие, дълго чакана разпоредба за в допълнение стимулиране за реализирани резултати от чиновниците в системата. Повишихме месечните пари за храна, които получава всеки чиновник - от 120 на 150 лева Предвиждаше се закриване на арести и затворнически общежития. Това е променено и напрежението беше сведено до нула. Ефективните присъди понижават ", приключи Павлова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР