Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември,

...
Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември,
Коментари Харесай

Петков: Имало е слотове за танкерите, МЕ: Не отговаря на истината

„ Недоумявам, откакто е имало слотове за октомври и ноември, за какво служебното държавно управление избра да вземе единствено един транспортен съд. Обадих се на енергийния министър на Гърция за какво не можахме да имаме слотове, само че с удивление разбрах, че връзката е била вяла и не е имало напъни за намиране на слотове. Толкова положителни и контрактувани кораби бяха оставени и не бяха купени “

Това съобщи водачът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков по бТВ.

Малко по-късно пристигна и отговор от Министерство на енергетиката. Във връзка с изказванията на някогашния министър председател Кирил Петков, че е имало свободни
слотове в Гърция, само че служебното държавно управление не е употребило опцията, подчертаваме, че това не дава отговор на истината, декларират от МЕ.

„ Ако беше по този начин, то буди подозрение за какво постоянното държавно управление просто не ги е удостоверило “, декларират от енергийното ведомство и допълват, че потенциалът на слотовете в Гърция от дълго време е ангажиран от частни компании, които го препродават, само че на доста по-високи цени.

 
В тази връзка е необичайно и друго изказване на Кирил Петков, а точно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който всъщност няма по какъв начин да въздейства на свободния пазар на
слотове.
От отговора на МЕ

Енергийното министерство показва, че „ неуреденият от предходното държавно управление въпрос със слотовете е забележим и от писмо на някогашния шеф на „ Булгаргаз “ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 година В него се твърди, че
слотове за посочените количества не се оферират на Ревитуса, а цените за потенциал на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първичната стойност на оператора “.

Петков продължи и тематиката от Раднево, където беше на посещаване. " Видяхте, че за 2 седмици успяхме да договорим слотове за първите два танкера. Аз приказвах с енергийния министър на Гърция, за жалост, това което е очаквал, по-интензивни диалози с българското държавно управление, не са се случили. Най-важното нещо тука сега е септември месец, това е доста значимото нещо, всички да се концентрираме, септември месец ще бъдат търговете за цялата друга година за слотовете, много е значимо служебното държавно управление да не изпусне тези търгове, с цел да нямаме този вид въпроси по време на зимата ", сподели някогашният министър председател.

В тематиката се включи и съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, който сподели, че Европейската комисия е подкрепяла България при договарянето на танкерите с полутечен газ.

 
Всичко, което се разтовари в Гърция и Турция, би трябвало да мине през България, с цел да стигне до Европа. В извънредно добра позиция сме да запазим
слотове. Точно заради тази причина през месец месеци пристигнаха 10 енергийни министри у нас.
Асен Василев

„ 3 милиарда куб. метра е потреблението на България, само че можем да подадем 20 милиарда куб. метра към Централна Европа “, уточни той, само че не посочи от кое място могат да дойдат тези 20 млрд. 

 

„ Всяко шоу си има своето време. Шоуто, което желае да прожектира Слави Трифонов, е от предишния сезон. Той би трябвало да остане в предишното “, сподели Петков, който дефинира предлагането за референдум като „ на ниска цена трик, с който Трифонов желае да бъде на вълната на някаква нова известност “. Лидерът на Политическа партия е уверен, че към този момент никой не го взима на съществено.

„ Слави Трифонов и Ива Митева да се схванат дали президентска, или полупрезидентска република. Не мисля, че това по някакъв метод ще усъвършенства положението на жителите и българската стопанска система. Не мисля, че това е на дневен ред “, съобщи по тематиката и Асен Василев.

Петков разяснява и изнесените данни от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който се базира на формалната статистика на Национален статистически институт, че кабинетът на Промяната е нараснал зависимостта от съветския импорт с над 160%, а също по този начин е нараснал фрапантно дупката в платежния баланс поради търговията с Русия.

 
Г-н Борисов непрестанно измисля нови тези. Като български министър председател аз се веселя, когато България изнася. Ако сме в границите на Европейски Съюз и съблюдаваме глобите, ще се веселя да изнасяме към всички страни без значение дали са на Изток, или на Запад.
Кирил Петков

Той неглижира и информацията, съгласно която кабинетът „ Петков “ е плащал с 28% повече за газа, като е внасял още веднъж съветски природен газ през дъщерни компании на „ Газпром “ в Румъния и Швейцария.

„ Когато заведох делото към господин Борисов, доста се чудех дали да не включа Делян Добрев. Вярвам, че неговите опорки са подбудени от Борисов. Делян Добрев не приказва личните си хрумвания, той приказва мислите си на Борисов “, сподели водачът на Политическа партия и не изключи да заведе дело и против Добрев.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР