Недоумение пробуди у производители на биогорива и на земеделска продукция

...
Недоумение пробуди у производители на биогорива и на земеделска продукция
Коментари Харесай

Предупреждения заради обсъждани промени за бензина - ще пострадат български производители

Недоумение пробуди у производители на биогорива и на земеделска продукция концепцията за поевтиняване на горивата посредством такава смяна в режима, че да се спре влагането на биодобавка през зимния интервал, защото била двойно по-скъпа по отношение на цената на самото гориво. Идеята беше стартирана от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по време на специфична среща с вицепремиера Томислав Дончев предходната седмица, на която бяха обсъждани благоприятни условия по какъв начин цената на горивата да падне повече. Очаква се тя бъде част от дневния ред на тазседмичното съвещание на Министерския съвет.
" Тази концепция не работи ", изрично съобщи в коментар за Actualno.сom Данаил Каменов, изпълнителен шеф на " Алмагест " АД - български производител на етанол. По думите му да се твърди, че етанолът оскъпява бензина е изрично погрешно, защото цената му е по-ниска. " Цената на етанола сега е по-ниска от тази на бензина. Разбира се, интернационалната обстановка е динамична. Двете цени се движат нагоре и надолу, само че в общи линии цената на етанола е към тази на бензина. В момента е по-ниска. Така че това, което настояват от БПГА във връзка с етанола е безусловно погрешно ", съобщи Каменов.
Според него, такава мярка ще засегне българската етанолова промишленост, която работи с български зърнени първични материали и надлежно ще рефлектира върху българските аграрни производители . " Една създадена напълно с български първични материали стока ще бъде сменена с вносен бензин, тъй че резултатът за българската стопанска система ще е негативен ", предизвести Данаил Каменов.
" Да се спре биодобавката за зимния интервал - това е доста добре обмислен удар против всички земеделци-производители на рапица и слънчоглед, както и върху преработвателите им в биогорива ", сподели в изявление за Actualno.com Венцислав Георгиев, член на районната асоциация " Дунавско зърно ", част от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
По отношение на концепцията на финансовия министър Владислав Горанов, разисквана при срещата на вицепремиера Томислав Дончев и представителите на БПГА, касовите бележки за горивата да станат " по-прозрачни " като в тях ще се показват акциза, Данък добавена стойност и комерсиалната надценка, Данаил Каменов бе безапелационен: " Всяка бистрота е добре пристигнала ", само че изрази подозрения до каква степен е допустимо от техническа позиция да се реализира.
Според Венцислав Георгиев концепцията не е лошa, тъй като ще внесе малко успокоение у хората и изясненост по какъв начин се образува цената, от какво и кого зависи тя или ще им помогне да се ориентират пред кого да стачкуват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР