Недостигът на ядрени енергетици в страната се очаква да бъде

...
Недостигът на ядрени енергетици в страната се очаква да бъде
Коментари Харесай

Кадрова криза може да обхване АЕЦ "Козлодуй"

Недостигът на нуклеарни енергетици в страната се чака да бъде най-остър към 2025 година

© Анелия Николова Само след няколко години АЕЦ " Козлодуй " може да се окаже изправена пред сериозен проблем с обезпечаването на фрагменти. До 2025 година, следва пенсионирането на над 780 експерти, което е 22% от личния състав на централата.

Става въпрос най-много за служащи, заети директно в употребата и ремонта на двата блока, заемащи управителни позиции и притежаващи голям управителен, административен и експлоатационен опит. Това излиза наяве от въпрос на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев до енергийния министър Теменужка Петкова, в който националният представител желае да разбере по какъв начин ще се обезпечи работата на централата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемът е, че нуклеарни експерти се намират мъчно, а квалифицирането им съответно за работа в двата енергоблока на АЕЦ " Козлодуй " става постепенно. Поради което незабавни ограничения за решаването на казуса би трябвало да се вземат още в този момент.

Досега сходна систуация в нуклеарната централа не е имало, защото в огромната си част наемането личен състав и квалифицирането му е станало още преди 35 години, като през годините " приключването на фрагменти " е било незначителено и не е имало проблем за обезпечението им.

Сега обстановката е друга, защото процесът по пенсиониране на главната част от личния състав е почнал през 2015 година и следва да се ускори през идните пет години, когато управлението на централата ще се наложи да се раздели със стотици свои чиновници.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разяснява, че от предишното лято централата е оповестила непрекъснат банкет на документи за работа по 31 предпочитани специалности от висшето обучение. Предоставят се и стипендии на студенти с ангажимент за работа в централата, откакто завършат висшето си обучение. От 16 години АЕЦ " Козлодуй " има и стажантска стратегия. Дали това ще е задоволително, с цел да се заместят напускащите обаче, не е ясно. Също по този начин липсва и тактика за това по какъв начин ще се обезпечат фрагменти за бъдещата АЕЦ " Белене ", в случай че фактически бъде издигната. Прогнозите са, че за безвредната й употреба ще са нужните най-малко 5000 експерти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР