Недостигът на вода за мегаполиса Истанбул, който в последно време

...
Недостигът на вода за мегаполиса Истанбул, който в последно време
Коментари Харесай

Учени предупреждават: Истанбул е заплашен от страшна криза!

" Недостигът на вода за мегаполиса Истанбул, който напоследък доближи сериозни стойности заради засушаването, е извънредно сериозен проблем. Все сигнализират, че Истанбул е под угрозата на енетуално пагубно земетресение. Но заплахата от засушаването и дефицита на вода e толкоз огромна, че надвишава тази от вероятно земетресение в бъдеще ".

Това съобщи ръководителят на Метеорологичната лаборатория към Обсерваторията " Кандилли " в Истанбул Адил Тек. На конференция пред публицисти той дефинира засушаването сега като бедствено.

По думите му стоплянето на климата, естествените аномалии, засушаването са довели до сериозен спад на водите в язовирите. Към тези фактори се прибавя и безконтролното повишаване на популацията на мегаполиса (по неофициални данни е към 20 млн.заедно с мигрантите от Сирия и други страни) и изсичането на горите.

" Недостигът на вода, подбуден от засушаването, заплашва сигурността на храните и на продоволствените вериги, които напоследък заемат значимо място в индустриалната листа. И това провокира голям напън върху стопанската система. Изключително значимо в изискванията на пандемията е опазването на земеделското произвеждане, което най-вече страда от сушата ", сподели той.

Климатичната конюнктура в Истанбул се следи от 109 години насам от Метеорологичната лаборатория на обсерваторията " Кандилли " към университета " Богазичи ", която е учредена през 1800-те години и има документ " Столетна станция " от Световната метеорологична работа.

Ръководителят ѝ Адил Тек уточни, че в лабораторията се води специфичен Климатичен дневник, в който се записват измерванията.

" От 1911 година насам климатът в Истанбул се е затоплил приблизително с по към 1.5 градуса, редом на Европа и света. Това значи съществени проблеми в земеделието, индустрията и всички други браншове. При такива условия не е допустимо обезпечаването на икономическа резистентност ", споделя той.

За справяне с казуса от лабораторията оферират въвеждане на алегоричен режим във водоснабдяването на мегаполиса.

" Както пагубното земетресение през 1999 година, лишило живота на десетки хиляди души, докара до осъзнаване на сериозността на ситуацията от страна на институциите и популацията и се взеха ограничения, по този начин би трябвало да се подходи и към заплахата от засушаването и дефицита на вода. Дневно по 2 часа спиране на подаването на вода в мегаполиса ще способства за основаване на умишлен метод към обстановката. Това е единственото решение, в противоположен случай има действителна заплаха от злополучие, което ще е доста по-голямо от земетресението ", споделя Адил Тек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР