Недостигът на вода не е нов проблем за Китай, но

...
Недостигът на вода не е нов проблем за Китай, но
Коментари Харесай

Китай е отчаян заради недостиг на вода

Недостигът на вода не е нов проблем за Китай, само че в този момент Пекин има величествен проект да се оправи с този проблем най-малко в северните елементи на страната. Властите там обмислят вид да изградят огромен водопровод сред нея и Русия и да купуват вода от съседката си.

Тази концепция беше доказана от шефът на Руско-китайската стратегическа капиталова фондация Ге Чили. Пред съветската организация RBC той е оповестил, че ръководената от него организация към този момент е изпратила писмо до съветския министър председател Дмитри Медведев с предложение той да поддържа плана.

Според него тръбопроводът ще доставя вода до Северен Китай от Алтайския район, написа Eurasia Review.

По думите на Ге Чили концепцията е била разисквана за първи път през юни месец в границите на Shanghai Cooperation Council Summit и е получила политическа поддръжка.

Ако работата по плана стартира, той ще бъде сбъднат на два стадия. Тръбопроводът би трябвало да е с дължина сред 1200 и 1500 километра, като първата част от него ще коства сред 10 и 13 милиарда $.

Очакваният потенциал е сред 600 и 700 милиона кубични метра вода годишно.

Вторият стадий може да бъде приключен в идващите две десетилетия, като той ще коства до 75 милиарда $. При завършването му потенциалът ще се усили до 1,8 до 2,4 милиарда кубични метра вода.

Според проектите финансиране може да бъде обезпечено от Международния валутен фонд и Световната банка.

" Китай обезверено търси нов източник на вода изключително за северните райони ", споделя Ге.

Според съветски анализатори планът е " реален " стига да не " ощети " с повече от 1% алтайската водна система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР