Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това

...
Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това
Коментари Харесай

МОН прогнозира остър недостиг на учители след 2028 г.


Недостигът на учители ще се задълбочава през идващите години. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи БГНЕС. „ Очакваме максимален дефицит в системата на образованието след 10 години. Тази година първичните ни данни и информация демонстрират, че ще бъдат обезпечени всички училищен позиции, само че имаме дефицит по някои дисциплини. Някои позиции ще бъдат обезпечени с така наречен неправоспособни учители, които нямат учителска дееспособност. Другаде ще се съчетават предмети или пенсионери ще остават 1 или 2 години след навършването на пенсионна възраст, с цел да преподават “, изясни Вълчев.

Според него към момента страната ни разполага с запас от готови фрагменти, които са приключили образованието си в предходните години, само че не са се присъединили в системата на образованието. „ Затова усилваме възнагражденията, които са доста значим фактор. Правим още няколко политики “, увери просветният министър. Той акцентира, че в министерството е почнал развой на картографиране на търсенето и предлагането на учителска работа, тъй като в огромните градове, където има педагогичен факултети, има остатък на учители. Не такава е обаче обстановката в дребните градове, където се регистрира дефицит.

„ Предвиждаме също по този начин да стартираме една национална стратегия, която да бъде за самобитна различна пътека за хора, които не са учители, само че желаят да преподават. Да могат да влязат в учебно заведение, да бъдат подкрепени в интервал от една година и да придобият педагогическа дееспособност. Да имаме самобитен корпус от подготвени учители, които да са се съгласили авансово да бъдат ориентирани към избрани учебни заведения “, изясни Вълчев.

Той добави, че това ще бъдат учебни заведения, които най-трудно си намират учители, най-неблагоприятно е да се работи и има най-голяма централизация на проблематични деца. „ Образованието е всекидневен и дълголетен развой, който изисква непрекъснати старания. Най-важната войска, която може да се оправи с това публично предизвикателство, са учителите и за това ние залагаме на тях “, увери просветителният министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР