Недостигът на учители ще се задълбочава през годините, но засега

...
Недостигът на учители ще се задълбочава през годините, но засега
Коментари Харесай

Образователният министър: Недостигът на учители ще се задълбочава, но имаме резерв

" Недостигът на учители ще се задълбочава през годините, само че към този момент към момента имаме запас. Имаме учители, които са излезли от системата или не са се присъединили в системата на образованието ".

Това разяснява пред публицисти в Народното събрание министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му има достатъчно запас, с цел да бъдат обезпечени всички училищен позиции през идната образователна година. 

" На някои позиции това ще стане с така наречен неправоспособни учители – хора, които нямат учителска дееспособност. На друго място ще се съчетават предмети. На трето място пенсионери ще останат да преподават една или две години след навършването на пенсионна възраст ", сподели той. 

Министърът разгласи, че  се работи по това да се увеличи финансирането в по-малките и отдалечени обитаеми места, както и в учебните заведения и в детските градини с централизация на деца от уязвими групи.

По време на днешния парламентарен надзор Вълчев разяснява, че следва публичните препоръки да станат интензивно настоящи органи във от ден на ден учебни заведения. По думите му има потребност от участие на родителите във вземането на решения на учебно равнище. " Не би трябвало да се изкушаваме да използваме тази линия на опълчване на родителите и учителите, а да приказваме за партньорство. И да създадем доверие към публичните препоръки, че могат да дадат най-хубавото мнение по чисто професионалните въпроси “, акцентира той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР