Недостигът на медицински сестри се превръща във все по-сериозен проблем,

...
Недостигът на медицински сестри се превръща във все по-сериозен проблем,
Коментари Харесай

Защо медицинските сестри все по-често предпочитат да работят в чужбина?

Недостигът на медицински сестри се трансформира във все по-сериозен проблем, освен в България, а и в цяла Европа. Какво кара българските медицински сестри да предпочетат работата в чужбина, какви са изискванията на работа и заплащането отвън България? Зададохме тези въпроси на господин Андриан Ламбев, Мениджър Подбор на личен състав в компания ЮРО ПЕРСОНАЛ СЕРВИЗ ООД.
- Г-н Ламбев, с какви работодатели от чужбина работите и какви условия оферирате на българските медицински служащи, с цел да предпочетат тях?
- Чрез нашата компания българските медицински сестри имат опцията да работят в клиники, лечебни заведения, старешки домове и други медицински заведения в Германия. Започвайки работа там, те се назначават на немски трудов контракт, изискванията на който са идентични с тези на немските им сътрудници.

Като лицензиран трудов медиатор ние прецизно се придържаме към всички условия на българското и немското законодателства. Освен това спомагаме с жилищно настаняване на преференциални цени и осигуряваме гратис следващо образование по немски език. Нашият екип поема и грижата за признаването на професионалната подготовка на българските медицински сестри в Германия - Anerkennung des Berufs " Gesundheits- und Krankenpfleger/in ".

Избирайки реализация в Германия, родните експерти са привлечени от високите равнища на възнаграждение там, само че за тях това е и скъп опит, който ги допира до система, славеща се с отличната си организация на работа и техническа обезпеченост. Тези знания постоянно биха били от изгода за бъдещото професионално развиване във всяка здравна конструкция, както в чужбина, по този начин и в България.
- Какви хора набирате, на какви условия би трябвало да дават отговор претендентите?
- Кандидатите са от преди малко дипломирали се експерти до такива с над 30-годишен опит в специалността от цялата страна. С нас се свързват даже и български медицински сестри, работещи в други европейски страни.

Относно условията – главното, несъмнено, е подобаващото обучение - претендентите би трябвало да имат тапия за „ Медицинска сестра – общ профил “. Но също така е належащо те да владеят немски език на равнище Б2.

Отскоро предлагаме опцията за реализация в позицията „ Мобилна здравна сестра “, където условието за притежаване на немски език е на равнище Б1, само че претендентите би трябвало да са дейни водачи.
- Приблизително какви са заплатите на работещите в областта на опазването на здравето в Германия? От какво зависи какво заплащане ще получават?
- Нивата на възнаграждение в здравната система на Германия са едни от най-хубавите в целия Европейски съюз. Стартовата заплата, която могат да чакат медицинските сестри, работещи с Юро Персонал Сервиз, е 3200 евро чиста сума за 40-часова работна седмица. Възнаграждението може да доближи 3500 евро, когато медицинският експерт желае да поеме спомагателни часове, да работи в почивни дни или да дава празнични наряди.
- Какво ще посъветвате претендентите, които са се насочили да търсят работа отвън България и по-точно в Германия?
- Съветвам всеки, който има предпочитание и планове за реализация отвън България, първо да ревизира какви са условията към съответната служба и дали дава отговор на тях.

Важно е също претендентите да изберат правилен трудов медиатор с дълготраен опит, като Юро Персонал Сервиз, който ще ги подкрепя по време на целия развой - от признание на професионалната им подготовка през образуване на заминаването до акомодация на новото работно място и бъдещо кариерно развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР