Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той

...
Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той
Коментари Харесай

Меджидиев: Нито една от седем препоръки не е изпълнена за проблема с недостига на лекарства

Недостигът на медикаменти не е от тези шест месеца, той е от много по-дълъг интервал. Не можем да оставим хората без лекарства, вършим всичко допустимо за спомагателни доставки. Това разгласи министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев на брифинг, който отговори задочно на рецензиите своя предходник на поста - проф. Асена Сербезова.

Направих информация и открих два сигнала и една тъжба, постъпили в края на 2021 и при започване на 2022 година Те са от Българската асоциация за развиване на паралелна търговия на медикаменти и от Българската асоциация на едра търговия на медикаменти. Буквално на другия ден с един имейл само се трансформира формула. Но се срещнах в елементи с целия одит на " Информационно обслужване " с голям брой рекомендации, нито една от които не е изпълнено, разяснява здравният министър.

По думите му от март месец насам само е изпълнена рекомендацията на смяна формулата. Другите рекомендации са - липса на надзор и опция за инспекция за спазването на законовите уредби; липса на софтуерен инструмент за ограничение на избрани дейности, при положение неподаване на данни или неправилно подадени такива; употребяваната софтуерна база е нелицензирана. Освен това системата няма опция за надзор и инспекция на наличия по отношение на потреблението - този пропуск оказва въздействие върху генерирането на забранителния лист на Изпълнителната организация по медикаментите.

Сред други проблеми са ръчно въвеждане на данни и липса на автоматизация на тези процеси, изясни още здравният министър.

От седем рекомендации за нито една не е взета мярка да се поправи казусът с медикаментите и сега берем плодовете на това, съобщи той.

" Целим иницииране на законодателни ограничения за усилване на надзор на търговците на медикаменти. Възлагат се инспекции за правилното подаване на информация, има към този момент глобени търговци, ще има и наказания, като затваряне на обекти, до момента в който не се оправи казусът. В хода на инспекциите бяха открити нарушавания и разминавания в подадените информации, тъй като не са спазени условията на одита на " Информационно обслужване ", уточни той.

По мотив на законодателните промени, които ще предизвикваме, ще включват смяна на логаритъма на пресмятане на потребеление на медикаментите, чрез който се разпознава дефицит на медикаменти; редуциране на административните периоди за издаване на позволение на успореден импорт. Тази мярка ще даде опция да се компенсира дефицита на избран медикамент.

Целта на здравното министерство, както и на служебното държавно управление е тази система да проработи дейно. " Липсват детски антибиотици, те би трябвало да бъдат вкарани и да се реализира надзор за техните доставки и експорт ", сподели още Меджидиев.

По отношение на медицинските хеликоптери, работна група ще се заеме с въпроса за хангарите, площадките за кацане и политане, както и образованието на водачи, с цел да има цялостна подготвеност да проработи незабавната въздушна помощ, когато страната ни разполага към този момент с хеликоптери.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР