Недостигът на лекарски екипи по морето става все по-сериозен и

...
Недостигът на лекарски екипи по морето става все по-сериозен и
Коментари Харесай

Парамедик: Имахме сигнал за инфаркт, а се оказа, че човекът е изпил 8 текили, 4 водки, 4 бири и 2 мастики

Недостигът на лекарски екипи по морето става все по-сериозен и макар прерязаната лента на новия Спешен център в Приморско, той по този начин и не проработи заради липса на личен състав. Това разясниха от Съюза на парамедиците в България въз основата на статистика, систематизирана от усещанията на членовете им в незабавните екипи в курортите.

От съюза показват, че самоувереност, липса на инстинкт за самозапазване, занемарена профилактика стоят в основата на огромна част от незабавните случаи през миналия летен сезон. 

Сред случаите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При огромна част от тях повода е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след приложимост на алкохол, както и през нощта.  Чест мотив за незабавни повиквания е занемарената профилактика на хронични болести и неглижирането им, сподели Ива Пехливанска, ръководител на Съюза на парамедиците в България.

Злоупотребата с алкохол и опиати също лишава от времето на медиците.

" В едно от повикванията имахме сигнал за " инфаркт без дишане “, а се оказа, че индивидът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири. Дишаше, само че имаше потребност от детоксикация. Ако незабавният екип се заеме с нея, би трябвало да изминат най-малко два часа, в което колата за спешна помощ да не е разполагаем за различен случай “, изясни още Пехливанска

Сред случаите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При огромна част от тях повода е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след приложимост на алкохол, както и през нощта. Чест мотив за незабавни повиквания е занемарената профилактика на хронични болести и неглижирането им.

" Има хора, които смятат, че откакто са на отмора, би трябвало да си спрат медикаментите, с цел да не им пречат на приема на алкохол. Пият " като за последно “ и то в действителност става за последно. Други, които би трябвало да се пазят от слънце и несъразмерна жега, вършат тъкмо противоположното – прекарват на плажа през целия ден. Трети се топят в гореща тиня и луга, а имат венозна непълнота и това са процедури, които са им радикално противопоказани и за жалост имахме случай с съдбовен край “, показва тя.

От Съюза на парамедиците оповестяват, че обстановката с дефицита на медици става все по-критична. Според тях единствено в Бургас сега оповестените свободни бройки са 38. Въпреки че лекарската заплата е сред 2300 и 2800 лева, искащи няма.

" За страдание, няма да става по-добре, ще става все по-зле и ние съществено настояваме да се форсира процедурата по назначение на парамедици в системата “, показва Ива Пехливанска.

През летния сезон в Бургаска област по този начин и не проработи новооткритият Спешен център в Приморско, тъй като не се откри личен състав.

Престъпление е да не се употребяват уменията и знанията на хората, които знаят и могат да оказват първа помощ, да се губи скъпо време за пациента и да се губят човешки животи, показват от Съюза на парамедиците. Те упорстват час по-скоро да бъдат изпълнени главните им претенции – уеднаквяване на просветителните критерии, контролиране на специалността и внедряване на парамедиците в Спешната помощ.

Според Невена Костова, заместник-председател на Съюза на парамедиците в България най-хубавото решение е екипите да бъдат формирани от двама парамедици, като единият наложително е с най-високата – четвърта степен на подготовка. Те могат да си оказват помощ взаимно, както при превозване и носене на пациента, по този начин и за бързо оказване на първа помощ.

Съюзът на парамедиците в България организира срещи с управленията на Центровете за незабавна здравна помощ в страната, с цел да може незабавните екипи да бъдат подсилени с парамедици. Докато в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, има подготвеност те да бъдат включени в съставите на колите за спешна помощ с подобаваща длъжностна характерност, в редица други области това не се случва. Същевременно в цялата страна незаетите бройки в Спешна помощ надвишават 500, обясниха от съюза.

През май в аулата на Медицинския факултет на Университет “Проф. доктор Асен Златаров “ в Бургас беше намерено първото Общо заседание на съюза. Ние желаеме да се контролира специалността парамедик, да бъдат основани нови държавни просветителни условия, които да дават отговор на действителната подготовка на парамедика на европейско равнище, както и основаването на разпоредба за регламентиране на професионалните действия, които парамедиците могат да реализират независимо или в екип, тъй като нямаме такава, разяснява тогава Ива Пехливанска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР