Недостигът на човешки ресурси, както и несъответствието в уменията, е

...
Недостигът на човешки ресурси, както и несъответствието в уменията, е
Коментари Харесай

Работодатели: Недостиг на хора и несъответствия в уменията са най-големите проблеми

Недостигът на човешки запаси, както и несъответствието в уменията, е най-големият проблем на работодателите. Около този извод се сплотиха членовете на МКСОР - работодателски организации от четиринадесет страни от Източна и Централна Европа, както и от Азия. Недостигът на личен състав е задържащ фактор на растежа в България. Страната ни е на второ място след Румъния по изострен дефицит на човешки запаси - 68% от българските работодатели изпитват систематични компликации при наемане на служащи. В международен мащаб с сходен проблем се сблъскват 45 на 100 от работодателите.

От извънредно значение е бизнесът, държавното управление, а и цялото ни общество да работи за ранно кариерно информиране и насочване на младежите. Това разгласи през днешния ден ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на Общото заседание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР). Основна тематика на срещата, чиито хазаин беше АИКБ, бяха проблемите на пазара на труда и опциите за промени на просветителните системи, тъй че да дават отговор на условията на бизнеса.

По думите на вицепрезидента на Европейския стопански и обществен комитет Милена Ангелова несъответствията сред уменията и знанията на служащите и чиновниците и условията и потребностите на пазара на труда са едно от най-големите провокации, които понастоящем заплашват растежа и основаването на устойчиви работни места в международен мащаб. Те са причина Европа да губи 0.80 евро на всеки отработен час, заради понижена продуктивност. Според нея е належащо да се обърне съществено внимание на присъединяване на бизнеса в създаването на стратегиите за дуално и професионално образование, като главният фокус да пада върху техническите специалности.

Д-р Ангелова добави още, че би трябвало да се обмисли вид за понижаване на фундаменталните и общи дисциплини в курса на висшето обучение, за редуциране на периода на образованието, за разбиране на модулен принцип и акцент върху това по какъв начин се търси и ревизира достоверността на информацията, а не върху запаметяването на обстоятелствата.

Президентът на Съюза на индустриалците и бизнесмените в Русия Александър Шохин показа опита на съветските работодатели в хармонизирането на пазара на труда. " Напълно съм склонен, че проблемите с намирането на квалифицирани фрагменти е измежду главните за бизнеса по целия свят. През последните четири години в Русия също означаваме сериозен недостиг на квалифицирани служащи. Това е повода сега страната ни да създава нова система за подготовка и инструментариум за стабилно развиване на човешкия капитал “, съобщи Шохин.

Той разгласи още, че за пет години със сериозното присъединяване на бизнеса са създадени 1 200 стандарта за професионални пълномощия, които да бъдат основа за основаване на просветителните стратегии в учебните заведения и университетите. Руският бизнес, дружно с държавното управление, взе участие в Национален съвет по професионално образование и организира специфична олимпиада " Аз съм експерт “, която дава опция за изява на надарени младежи, като създават планове за решения по сложени от бизнеса проблеми.

Представителите на полските, латвийските, естонските, грузинските, казахстанските и беларуските работодателски организации също показаха ограниченията на бизнеса и държавните управления си за справяне с наболелия проблем. Така да вземем за пример, в Латвия работят по опцията за създават просветителни стратегии, които построяват компетентности поддържат извънкласните действия в техническата и инженерната сфера. Сред другите оферти в прибалтийската страна са въвеждане на система за мониторинг на заетостта и създаване и усъвършенстване на стратегии за специализации в стратегически браншове. В Грузия бизнесът самичък е почнал на основава частни учебни заведения, с цел да реши казуса с дефицита на фрагменти.

По време на Общото заседание беше подписан и Меморандум за съдействие сред Международния съюз на обществените организации, Международния конгрес на индустриалците и бизнесмените и Международния координационен съвет на организациите на работодателите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР